Min of meer normale ochtendspits verwacht

Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht geen ernstige problemen voor de ochtendspits maandag, al blijft het in de vroege uren opletten voor het linker rijvak. Vandaag waren er door de verse sneeuw wel problemen op de wegen.

"Veel zal afhangen van de mogelijke neerslag", zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. Volgens de huidige voorspellingen wordt hier en daar nog lichte sneeuw verwacht maandagochtend, vooral in het oosten van het land.

"Tussen 5 en 7 blijft het alleszins opletten voor de llinker rijstrook", aldus Beeckman. "Door het geringe verkeer op zondag is het strooizout op veel plaatsen niet tot daar geraakt." Doordat de meeste automobilisten rechts zullen aanhouden kunnen er al vroeg vertragingen optreden.

Vandaag verliep het verkeer in heel het land moeizaam door de verse sneeuw. Die leidde op vele plaatsen tot stapvoets verkeer, ook op de snelwegen en de ringwegen.

Het is zondag en dus rijden er een pak minder auto's, maar door de winterse wegomstandigheden verloopt het verkeer moeizaam en zijn er heel wat "filemeldingen". Het gaat dan niet om files als gevolg van drukte, maar wel als gevolg van het tragere verkeer.

Verkeerskundig is er slechts sprake van file bij vertragingen als gevolg van drukte. "Daarvan registreerden we zondag een 30-tal kilometer in Vlaanderen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum, vooral op de Brusselse en Antwerpse Ring.

Maar technisch gezien wordt er dus ook file geregistreerd bij traag rijdend verkeer. "Op sommige plaatsen kon zondag amper 30 à 40 kilometer per uur gereden worden op de snelwegen. Voor dit soort vertragingen werd over heel België tot 330 kilometer "file" gemeten", zegt Beeckman.

Op verschillende snelwegen is enkel de rechterrijstrook berijdbaar. Het blijft overal opletten door de gladde wegen, waarschuwt het Verkeerscentrum, automobilisten moeten hun snelheid aanpassen en voldoende afstand houden. Wie niet noodzakelijk de weg op moet, wordt aangeraden om thuis te blijven.

"De volgende uren krijgt Vlaanderen zijn deel van de sneeuw, in totaal zo’n 5 centimeter. Later op de dag komt daar ook smeltende sneeuw en aanvriezende regen en dus ijzel bij, vooral dan in het zuiden en het oosten van het land. Het is dus uitkijken voor zeer gladde wegen", waarschuwde weerman Frank Deboosere vanmorgen vroeg al. Begin volgende week zou het overwegend droog blijven.

Minder auto's, dus sneeuw blijft langer liggen

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is er vanmorgen preventief gestrooid en rijden de strooidiensten ook in de loop van de dag rond. Maar de sneeuw blijft langer liggen omdat er op een zondagochtend minder auto's rondrijden.

"Als er minder verkeer op de weg is, dan wordt het zout minder makkelijk in de sneeuw gemalen en werkt het minder snel. Maar wij verwachten dat door onze strooibeurten de wegen er in de loop van de dag beter zullen gaan bijliggen", zegt Anton De Coster van Wegen en Verkeer.

Ook luchthavens hebben problemen

Ook op de luchthaven van Zaventem zijn er sneeuwproblemen, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Op een bepaald moment moeten we de start- en landingsbanen vrijmaken. Dan moeten ze ook dicht voor het verkeer. We vliegen dus met beperkte capaciteit en er zijn vertragingen."

"Er waren ook een aantal afgelastingen, maar er wordt nog steeds gevlogen. Er is nog één start- en landingsbaan in gebruik en we hebben nog vertrekkende vluchten", aldus Van der Cruysse. Ook de luchthaven van Charleroi krijgt te maken met de sneeuw. Vier vluchten moesten er naar andere luchthavens worden afgeleid.

Bij de Eurostar zijn er vertragingen als gevolg van de hevige sneeuwval in Groot-Brittannië en in het noorden van Frankrijk. Op voorhand had de hst-maatschappij al enkele treinen geannuleerd.

Ook de bussen van De Lijn ondervinden hinder. "Vooral daar waar er heuvels, bruggen en hellingen zijn, verloopt de dienstverlening moeizaam", luidt het. De trams rijden normaal. De NMBS meldt vertragingen en mogelijk afgeschafte treinen.