Open VLD zegt neen tegen N-VA-voordracht van Briers

Open VLD zal zich verzetten tegen de benoeming van Jan Briers, door de N-VA en de Vlaamse regering voorgedragen als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Voorzitster Gwendolyn Rutten pikt het niet dat haar partij naar eigen zeggen niet geconsulteerd is.

Huidig gouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys (Open VLD) gaat met pensioen en op 1 februari moet zijn opvolger eraan beginnen. Maar wie dat wordt, is dus nog niet zeker.

De Vlaamse regering heeft Briers voorgedragen als kandidaat, vrijdag moest de federale regering de benoeming goedkeuren. Maar dat gebeurde niet. De officiële uitleg is dat de kwestie niet op de agenda stond. Maar blijkbaar was er meer aan de hand. Open VLD, wel in de federale regering, ligt dus dwars.

"Misschien heeft de N-VA niet de gewoonte om te overleggen, maar in een democratie hoort dat zo. Een minimum aan beleefdheid is in dit soort zaken niet te veel gevraagd. Overleg is aangewezen in plaats van een eenzijdig dictaat. Daarom zal Open VLD niet instemmen met de voordracht van de N-VA", zegt Rutten in een persbericht.

Of Open VLD een probleem heeft met de figuur van Briers, zegt Rutten niet. In elk geval kan de weigering van Open VLD hommeles veroorzaken in de federale regering, want het advies van die regering moet "eensluidend" zijn.

Dreigt Open VLD ermee om uit de regering te stappen? "Dat is helemaal niet aan de orde", zegt Rutten. "Het gaat om het debat."

Ook Open VLD wou de post

Open VLD had gehoopt om opnieuw de gouverneur te leveren, maar de N-VA aast ook op de post. In de Vlaamse regering -waar Open VLD niet in zit- was afgesproken dat de N-VA een nieuwe gouverneur mag aanduiden. Deze week raakte bekend dat de N-VA daarvoor iemand van buiten de politiek heeft gezocht: het werd Jan Briers, directeur van het Festival van Vlaanderen.

"Dit gaat niet zomaar om een post, maar om belangrijke taken, mensen en middelen. Daar speel je niet mee en daarom stapt Open VLD niet mee in tactische spelletjes", zegt Rutten nog.