Tobback: "Confederalisme is blijkbaar als tijgerbalsem"

"Staatshervormingen zijn niet het antwoord op alle problemen." Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Hij vindt dat de regering moet inzetten op fiscale hervormingen.

"Een staatshervorming -hoe nodig ook- is noch een alternatief, noch een motor voor een fiscale hervorming, een arbeidsmarktbeleid, een performant onderwijs of een betaalbare gezondheidszorg", zegt Tobback. "Confederalisme is in de staatskunde blijkbaar wat tijgerbalsem is voor de geneeskunde: het zou helpen tegen alles, maar niemand weet waarom of wat erin zit."

Eerder dan opnieuw de staat te hervormen, wil Tobback inzetten op een hervorming van de belastingen. "We moeten af van onze reputatie van fiscaal paradijs, waar het goed is voor mensen als Arnault of Depardieu. Er moeten nieuwe inspanningen komen van iedereen, maar niet van de jongsten, de minst opgeleiden of de meest kwetsbaren."