"ArcelorMittal betaalde 4 jaar lang 1,4 % belastingen"

Door een intern opgezette bankconstructie heeft ArcelorMittal tussen 2008 en 2011 in ons land amper belastingen betaald. Dat schrijft Le Soir. Verspreid over die 4 jaar betaalde de staalreus slechts 1,4 procent belastingen per jaar.

De staalreus heeft een soort “interne bank” opgericht in België, ArcelorMittal Finance and Services Belgium. Die “bank” ontleent geld aan dochterondernemingen in het buitenland die daarvoor interesten betalen. Omdat het hier om enorme bedragen gaat, heeft die financiële poot van ArcelorMittal maximaal gebruik kunnen maken van de notionele interestaftrek.

Volgens rapporten die dateren van de periode 2008 tot 2011, die de krant Le Soir kon inkijken, zou de "interne bank" van de staalreus in België zo'n 5,8 miljard euro winst gemaakt hebben. Door de hierboven beschreven constructie is de "interne bank" er in geslaagd om daarvan zo'n 5,6 miljard euro af te trekken.

Meer zelfs, de staalreus zou op die manier tussen 2008 en 2011 amper belastingen hebben betaald, zo'n 81 miljoen euro. Omgerekend, verspreid over vier jaar, komt dat neer op zo'n 1,4 procent belastingen per jaar. Niet alleen de Belgische fiscus ontloopt zo veel geld, want de winsten die het bedrijf maakt in het buitenland worden doorgesluisd naar ArcelorMittal Finance and Services Belgium en ontlopen dus daar ook belastingen.

Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), zegt aan Le Soir dat ArcelorMittal het bedrijf is dat veruit het meeste gebruik maakt van de notionele interestaftrek. "De overheid heeft destijds bij de invoering ervan overigens een historische vergissing gemaakt door de notionele interestaftrek niet te koppelen aan bepaalde voorwaarden zoals een investeringsverplichting of aan het creëren van werkgelegenheid."

De staalreus kondigde vorige week aan 7 van de 12 koude lijnen in Luik te sluiten. Hierdoor worden zo'n 1.300 jobs rechtstreeks geschrapt.