"Blij dat mijn zus het zich kan permitteren"

"Als mijn zus zich dat kan permitteren, dan ben ik heel blij voor haar." Zo reageert prins Laurent volgens de Sudpresse-kranten op het bericht dat zijn zus, prinses Astrid, bereid is om te aanvaarden dat haar dotatie zou verdwijnen.

In het VTM-programma "Royalty" kwam prinses Astrid aan het woord. Ze was opvallend openhartig over de dotaties voor de koninklijke familie. Ze zegt dat ze voorstander is van meer transparantie. En als het parlement beslist om haar dotatie af te schaffen, dan zal ze dat aanvaarden.

Laurent reageert in de Sudpresse-kranten laconiek. "Als mijn zus zich dat kan permitteren, dan ben ik heel blij voor haar", zegt hij.

"Weet u, ik ben niet het type dat jaloers is op mensen met meer financiële middelen", zegt Laurent ook op de suggestie dat zijn zus een rijke echtgenoot heeft. Maar de prins is dus minder happig om zijn dotatie af te staan dan zijn zus? "Ik denk dat ik duidelijk ben."

In het akkoord over de zesde staatshervorming staat dat enkel de huidige koning(in), de vorige en de toekomstige vorst(in) voortaan nog recht zullen hebben op een dotatie. Dat zou pas van kracht worden bij de volgende koning, maar na de heisa rond de stichting van koningin Fabiola, heeft de regering beslist om enkele zaken sneller in te voeren. Op termijn zullen Astrid en Laurent wellicht hun dotatie (respectievelijk 320.000 en 300.000 euro per jaar) verliezen.