"Broken circle" en "Quiz me quick" populairst

Volgens een enquête van vlaamsefilm.be zijn "The broken circle breakdown" en "Quiz me quick" de grote publiekslievelingen van 2012. Matthias Schoenaerts is voor de tweede keer Vlaamse Filmpersoonlijkheid van het jaar.

4.700 Vlaamse film- en serieliefhebbers stemden in een eindejaarspoll van vlaamsefilm.be voor hun favorieten van films en televisieseries van 2012.

44% van de deelnemers verkoos "The broken circle breakdown", de film van Felix Van Groeningen, als beste film van het voorbije jaar. Daarmee laat de film de concurrentie ver achter zich. Andere populaire films waren "Offline", "Little black spiders" en "Allez, Eddy". In de fictiereeksen stak "Quiz me quick" van Bart De Pauw erbovenuit. 60% van de deelnemers verkoos de serie boven "Clan", "Code 37", "Deadline 14/10" en "Vermist".

De populariteit van de serie werd ook duidelijk in andere categorieën. Zo is Tom Audenaert, Luc uit "Quiz me quick", verkozen tot beste Vlaamse acteur van 2012. Op de tweede plaats staat het "Tot Altijd"-duo Koen De Graeve en Geert Van Rampelberg. Ook Johan Heldenberg en Dirk Van Dijck staan in de top 5.

De populairste actrice was Veerle Baetens, de hoofdrolspeelster in "The broken circle breakdown". Ze wordt gevolgd door Tine Embrechts ("Quiz me quick" en "Brasserie romantiek"), Barbara Sarafian ("Clan", "Allez, Eddy" en "Brasserie romantiek"), Anemone Valcke ("Offline") en Liesa Naert ("Quiz me quick").

Verder scoorde "The broken circle breakdown" ook in de categorieën van de mooiste filmaffiche, mooiste filmkus en beste soundtrack.

In de categorie Vlaamse filmpersoonlijkheid won Matthias Schoenaets het nipt van Veerle Baetens. Het is de tweede keer dat de "Rundskop"-acteur wint in deze categorie.

De meest spraakmakende gebeurtenis van 2012 is volgens de stemmers de Oscarnominatie voor "Rundskop".