"Enorme druk om meer Fyra-treinen te bestellen"

Tot een paar maanden geleden werd er enorme druk uitgeoefend op gedelegeerd bestuurder Mark Descheemaeker om meer Fyra-treinen te bestellen. De druk kwam vanuit het Belgische en het Nederlandse parlement. Dat heeft hij gezegd in Terzake.

Meer details over van waar de druk juist kwam, gaf hij niet.

Descheemaecker zei dat hij altijd weerstaan heeft aan de druk en dat hij daarvoor banbliksems over zich heen heeft gekregen, maar dat hij nu blij is dat hij dat gedaan heeft. Anders zou hij nu bekend staan als de idioot die van die slechte treinen er nog bijbesteld heeft, zei hij.

Het is een pijnlijk verhaal, zo zei hij nog, dat de treinen die al in 2000 besteld zijn, lang geleden dus, gebaseerd op een business-model dat nog langer geleden ontwikkeld is, niet functioneren. Het is nu zaak om op korte termijn maatregelen te nemen om te zorgen dat reizigers niet in de kou blijven staan.