"Hillary Clinton? Een van onze beste ministers!"

"Hillary Clinton gaat de geschiedenis in als een van de beste ministers van Buitenlandse Zaken die de Verenigde Staten gehad hebben." Die woorden van lof komen van de Amerikaanse president Barack Obama in een uitzonderlijk gezamenlijk interview.
The Associated Press2013

Barack Obama en Hillary Clinton gaven een gezamenlijk interview aan het populaire programma "60 Minutes" op CBS. Het was de eerste keer in vier jaar tijd dat de twee Democratische zwaargewichten samen de pers te woord stonden. Obama versloeg na een spannende strijd Clinton in 2008 voor de presidentiële nominatie binnen de partij. Nadien koos hij haar als minister van Buitenlandse Zaken. Clinton legt binnen enkele dagen haar functie neer, senator John Kerry wordt haar opvolger.

Clinton scheen oorspronkelijk niet echt enthousiast over haar functie als minister van Buitenlandse Zaken, die ze vooral leek te moeten accepteren als "troost" voor haar gemiste nominatie voor de presidentsverkiezingen bij de Democraten. Obama en Clinton verschenen ook zelden samen in het openbaar, wat de geruchten over de rivaliteit tussen hen beiden nog aanwakkerde. Gisteravond werd een interview uitgezonden op CBS waarin de twee zij aan zij duidelijk maakten dat er geen sprake was en is van spanningen.

Obama prees "de discipline, de uithouding, de attentie en de gave om vooruit te denken en te plannen" van Clinton en noemde haar de beste minister van Buitenlandse Zaken die de Verenigde Staten gehad hebben in jaren. "Het was een fantastische samenwerking de voorbije vier jaar", aldus Obama. "Ik wil haar publiekelijk bedanken voor wat zij betekend heeft. Ik wou dat ze nog een tijdje bleef. Ik ga haar missen. Maar ze heeft zoveel werk verzet, ik gun het haar dat ze het wat rustiger aan wil doen."

"Een paar jaar geleden zou dit interview onwaarschijnlijk geweest zijn, omdat we uit een heel lange en harde campagne kwamen", gaf Clinton toe. "Maar, wat ik ook altijd verteld heb tijdens mijn buitenlandse reizen, soms win je verkiezingen, soms verlies je. Ik had verloren, maar ik werd wel gevraagd om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Het was een buitengewone gelegenheid om met Obama samen te werken als partner en als vriend, om ons best te doen voor het land waar we van houden. Ik ga dat heel erg missen."

"Toekomst niet voorspellen"

Clinton, intussen 65 jaar, hield er de voorbije 4 jaar een erg druk werkschema op na. Ze bezocht 112 landen, meer dan gelijk wie van haar voorgangers. Van bij haar aantreden had Clinton al duidelijk gemaakt dat ze maar één ambtstermijn wilde. De laatste weken kwam Clinton in het nieuws met enkele medische problemen. Ze werd in december in het ziekenhuis opgenomen na een valpartij waarbij ze een hersenschudding had opgelopen. Nader onderzoek wees uit dat ze een bloedklonter had. "Ik kamp nog met de naweeën, ben nog herstellende, maar de dokters hebben me verzekerd dat ik volledig zal herstellen", aldus Clinton.

In de Verenigde Staten -en daarbuiten- wordt al maanden gespeculeerd over de kans dat Hillary Clinton zich in 2016 kandidaat stelt voor de presidentsnominatie bij de Democraten. Dat kwam ook ter sprake in het interview, maar duidelijkheid kwam er zoals verwacht niet. De mogelijke kandidatuur van Clinton werd niet ontkend, maar ook niet bevestigd.

"De president en ik geven echt om wat er in de toekomst met dit land zal gebeuren", wilde Clinton kwijt. "En ik denk niet dat hij of ik kan voorspellen wat er morgen of volgend jaar zal gebeuren." "Jullie persmensen zijn onverbeterlijk", klonk het schertsend bij Obama. "Ik ben nog maar letterlijk vier dagen geleden geïnaugureerd (het interview werd vrijdag opgenomen, red) en jullie zitten al te speculeren over de verkiezingen over vier jaar."