"Koningin Beatrix is een icoon van Nederland"

Meteen na de verklaring van koningin Beatrix over haar aftreden, heeft premier Mark Rutte "zijn grote respect en bewondering" uitgesproken "voor het icoon van Nederland, de koningin die ons land meer dan 30 jaar met grote inzet heeft geregeerd".

"We nemen straks afscheid van een koningin in het hart van de samenleving. Koningin Beatrix was er altijd", zei Rutte. "Zij was er op de feestelijke momenten, bij de viering van sportieve successen en culturele hoogtepunten. Maar zij was er ook en vooral op de moeilijke ogenblikken." Hij noemt de rampen in de Bijlmermeer (vliegtuigongeluk) en in Enschede (de vuurwerkramp), en de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag 2009.

Rutte wenste ook haar opvolger succes en zei zeker te weten dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima "met succes vorm zullen geven aan hun nieuwe functie".

Opvallend was voorts dat Rutte het had over koningin Máxima. Het was niet zeker dat Máxima  ook effectief koningin zou worden, maar daar ziet het dus wel naar uit. De dag van de troonswissel, 30 april, moet een "onvergetelijk feest" worden,  "zij het op de sobere wijze die past bij deze tijd". zei Rutte nog.

"Groot voorbeeld voor velen"

Ook de fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn vol lof over de aftredende koningin. PvdA-leider Samsom zei dat de koningin zich heeft laten kennen als een betrokken vorstin. Hij benadrukte dat de koningin veel Nederlanders wist te raken met haar medeleven in moeilijke tijden.

CDA-leider Buma zegt dat de koningin haar ambt op voorbeeldige wijze heeft vervuld. "Op momenten van groot verdriet of bij intense vreugde was zij er voor het hele volk. Inspirerend, kundig en altijd betrokken bij het welzijn van alle Nederlanders", zei Buma. "Nederland mag trots zijn op deze koningin."

Ook SP-fractievoorzitter Roemer heeft zijn waardering uitgesproken voor koningin Beatrix. "Beatrix heeft op een professionele wijze invulling gegeven aan haar moeilijke taak, dat hebben mensen zeer gewaardeerd." Roemer zei verder dat Beatrix ook de geest van de tijd goed heeft aangevoeld. Hij doelde daarmee onder meer op de veranderde rol van het staatshoofd bij de kabinetsformatie.

PVV-leider Wilders heeft de koningin bedankt voor haar trouwe dienst aan het Nederlandse volk. "Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft Hare Majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend", zei Wilders. Hij wenst Beatrix nog "vele gezonde jaren vol geluk en voorspoed".

D66-leider Pechtold noemt de koningin een hardwerkend en professioneel staatshoofd, "dat de belangen van Nederland ook over de grenzen uitstekend dient". De leider van de ChristenUnie, Arie Slob, benadrukte dat de koningin er ook altijd was voor de bewoners van de Nederlandse Antillen.