"Kritiek op begrotingsminister intellectueel oneerlijk"

Philippe Muyters (N-VA) heeft gereageerd op de kritiek van Yasmine Kherbache (SP.A), die zei dat het niet haar partijgenoot en minister van Onderwijs Smet is die de nodige middelen voor onderwijs tegenhoudt, maar wel de minister van Begroting. "Dit is oneerlijk. Een begroting wordt door de hele regering goedgekeurd."

Tegen september zijn er zowat 3.400 nieuwe plaatsen nodig in de Antwerpse scholen om elk kind een plekje te geven. Daarvoor is snel geld nodig van de Vlaamse regering, maar die regering moet uiteraard ook voorzien in nieuwe plaatsen in de rest van Vlaanderen en Brussel. Er is in het totaal maar 30 miljoen euro beloofd, terwijl er voor Antwerpen alleen al 50 miljoen euro nodig is. Hoeveel geld er precies vrijgemaakt wordt voor onderwijs, wordt volgende week beslist.

Hoewel zijn eigen partij deel uitmaakt van de Vlaamse regering, beschuldigde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) de minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) afgelopen weekend ervan partijpolitieke spelletjes te spelen en het geld tegen te houden omdat SP.A niet meebestuurt in Antwerpen. Smet ontkende dat en verweet De Wever stemmingmakerij.

Volgens Antwerps oppositielid Yasmine Kherbache (SP.A, kleine foto) in "De ochtend" heeft Pascal Smet altijd gevochten voor meer middelen voor onderwijs, maar is de Vlaamse minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) altijd tegen meer middelen geweest. "Het zou gemakkelijker zijn mocht er meer voluntarisme zijn van de minister van Begroting", zegt ze daarover.

Voor Claude Marinower (Open VLD), schepen van Onderwijs in Antwerpen, moet de Vlaamse regering voldoende oog hebben voor de problemen met het onderwijs. "Het maakt niet uit of de middelen nu van Pascal Smet, Philippe Muyters of van de minister-president Kris Peeters (CD&V) komen. De enige vereist is dat de middelen worden vrijgemaakt."

Kherbache vindt het ongepast om nu zwartepieten uit te delen. "Politici moeten niet alleen problemen aankaarten, ze moeten ook oplossingen bieden." Ze stelt voor om vanuit de oppositie actief mee te werken voor oplossingen. Volgens Marinower is zijn administratie klaar "om onmiddellijk de hand aan de ploeg te slaan".

"Begroting is werk van hele regering"

Later vanmorgen reageerde ook Philippe Muyters zelf, bij monde van zijn woordvoerder Thomas Pollet, op het betoog van Kherbache. "Kritiek richten op de begrotingsminister is intellectueel oneerlijk. Een begroting wordt opgesteld en goedgekeurd door de voltallige Vlaamse regering, steeds op voorstel van de vakministers zelf, waarna de begroting ook door de meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement gestemd wordt, ook door de partij van mevrouw Kherbache", luidt het.

"De taak van een begrotingsminister is het algemene begrotingsbeleid (...) te bepalen en de uitvoering ervan door de verschillende ministers te bewaken. Suggereert mevrouw Kherbache met haar kritiek dat ze die rol in de toekomst anders ingevuld wil zien, namelijk een minister van Begroting die autonoom bij elk van de departementen op zoek gaat naar geld en bepaalt waar wat wordt ingezet?"