Anne Theresa De Keersmaeker krijgt eredoctoraat

Op maandag 4 februari krijgt de choreografe Anne Theresa De Keersmaeker een eredoctoraat van de Université Catholique de Louvain (UCL). Ook de Britse muzikant Brian Eno en de Franse architect Jean Nouvel worden geëerd.

De Université Catholique de Louvain (UCL) focust dit jaar met uitreiking van de eredoctoraten op cultuur. Dat doen ze omdat "wetenschap ons toelaat de wereld te begrijpen, terwijl kunst haar een betekenis geeft". Ze reiken drie eredoctoraten uit aan kunstenaars uit verschillende domeinen.

De choreografe De Keersmaeker is volgens de universiteit een vooraanstaand figuur met wereldfaam in de hedendaagse dans. Ze richtte haar eigen gezelschap "Rosas" op. Zij werden wereldwijd bekend met onder andere "Rosas danst Rosas".

Ook de Britse muzikant en producer Brian Eno krijgt een eredoctoraat. Hij is de vader van de "ambient music" en oefent al veertig jaar een grote invloed uit op de hedendaagse muziek. "Net zoals wetenschappers, verkent Eno onophoudelijk nieuwe pistes die nieuwe experimenten mogelijk maken", vindt de universiteit.

Ten slotte wordt ook de Franse architect Jean Nouvel geëerd. "Al sinds de jaren 70 daagt hij de zwaartekracht uit met steeds hogere torens, nieuwe vormen en volumes. Hij is verplicht om zich voortdurend aan te passen aan nieuwe materialen en uitdagingen, die verbonden zijn aan het klimaat", aldus de UCL.