Annemans: "Bladzijde voor Vlaams Belang omdraaien"

Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het verleden van zijn partij. "Ik ben geen racist, niet in mijn kleine teen, niet in mijn pink", zegt hij in De Standaard.

De Standaard start vandaag met een reeks waarin de voorzitters van de partijen ondervraagd worden over ideologie. Annemans bijt vandaag de spits af.

"Ik ben het ermee eens dat wij onze migratiestandpunten niet moeten richten tegen mensen, maar tegen andere partijen. Wij voeren een politieke strijd, geen strijd tegen mensen. Ik heb daar persoonlijk altijd op gelet, en in de mate dat de partij ooit aanleiding heeft gegeven om te denken dat wij het op mensen gemunt hadden, moet ik mij daarvoor verontschuldigen, dus ik wil dat gerust doen,on the record , schrijf dat maar op." Annemans zegt ook dat hij de voorzitter wil zijn die voor Vlaams Belang de bladzijde omdraait.

Toch blijft Vlaams Belangboegbeeld Filip Dewinter op Twitter geregeld aangebrande tweets versturen. Of Annemans daarvan afstand neemt, is niet duidelijk. "Filip Dewinter is een oude strijdmakker, met veel verdiensten voor de partij. Maar nu is Annemans aan het woord. Ik ben nooit betrapt op onmenselijkheden. Ik ben geen racist, niet in mijn pink, niet in mijn kleine teen."

"Linkser dan de N-VA"

In het interview zegt Annemans ook dat zijn partij op sociaal-economisch vlak linkser is dan de N-VA. "Wij zijn bijvoorbeeld tegen de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Mensen die een job zoeken en niets vinden, sturen wij niet naar het OCMW. De bankensector zouden wij ook iets strenger hebben aangepakt, die is er nogal gemakkelijk vanaf gekomen. En de besparingsronde heeft wat ons betreft ook grenzen: Europa is zich kapot aan het besparen."

"Op die punten zijn wij duidelijk linkser dan de N-VA en lopen wij Voka niet achterna."