ArcelorMittal hervat woensdag het werk

Op een woelige personeelsvergadering van ArcelorMittal in Seraing is beslist vanaf woensdag het werk te hervatten. Werknemers van Ford Genk kwamen hun solidariteit betuigen (grote foto).

Op de rumoerige bijeenkomst - er is zelfs gevochten - is gebleken dat er grote verdeeldheid is tussen het personeel over een hervatting van het werk. Uiteindelijk is besloten vanaf woensdag het werk te hervatten. De vakbonden zijn daar voorstander van, omdat ArcelorMittal zo verplicht is om de lonen uit te betalen.

Er zullen ook verscheidene acties worden gevoerd. Zo stapt het personeel dinsdag op naar de zetel van de Waalse regering in Namen. Waals viceminister-president André Antoine (CDH) benadrukt dat er zonder steun van topman Lakshmi Mittal weinig manoeuvreerruimte bestaat om nog iets uit de brand te slepen rond de sluiting van de koude lijnen in Luik. "Zonder hem kunnen we in elk geval niets doen. Er zullen dus onderhandelingen moeten zijn. Ik herinner eraan dat, of we het nu willen of niet, Mittal nog steeds aanwezig is in ons land: in Gent, in Luik, in Charleroi", zei Antoine.

De arbeiders van ArcelorMittal staan er hoe dan ook niet alleen voor. Vandaag kwamen enkele tientallen werknemers van Ford en de toeleveranciers hun Luikse collega's een hart onder de riem steken. "We zijn hier uit solidariteit, want we weten wat ze meemaken", zeggen de Ford-arbeiders. "Die multinationals worden maar rijker en we kunnen dat niet zomaar toelaten."