Belgen potten miljoenen eurocentjes op

De Koninklijke Munt van België moet dit jaar 34 miljoen nieuwe muntstukjes van 1 cent en 22 miljoen van 2 cent slaan, omdat te weinig mensen de muntjes uitgeven. Dat schrijft La Dernière Heure.

De Belgen zijn fervente spaarders en dat is niet alleen aan de spaarrekeningen te zien, ook kleingeld wordt niet altijd onmiddellijk terug uitgegeven. Vooral muntjes van 1 en 2 cent worden opgepot. Alle Belgen samen hebben voor honderdduizenden euro's aan eurocentjes ergens in een schuif, een spaarpot of in een sok onder hun matras liggen. Gevolg van al dat sparen is wel dat de Koninklijke Munt van België dit jaar 34 miljoen nieuwe muntjes van 1 cent en 22 miljoen muntjes van 2 cent moet slaan, om aan de vraag te kunnen voldoen.

Eigenlijk is dat niets nieuws. Dat was in het verleden ook al het geval met stukken van 1 Belgische frank en van 50 centiem. Daarvan zijn er uiteindelijk na de omschakeling naar de euro 3,4 miljard nooit teruggevloeid naar de Koninklijke Munt (goed voor zo'n 84 miljoen euro).

Intussen gaan er verschillende stemmen op om de muntjes gewoon af te schaffen. In verschillende eurolanden worden de prijzen al afgerond tot op 5 cent, omdat ze de 1 en 2 centjes niet handig vinden. De muntjes slaan kost overigens ook geld. Een muntje van 1 cent kost in productie meer dan 1 cent. Een muntje van 2 cent kost net iets minder dan 2 cent om te produceren.