Di Rupo en Peeters brengen hulde aan Beatrix

De Belgische premier Elio Di Rupo (PS) heeft al hulde gebracht aan Beatrix en Willem-Alexander. "Ik breng hulde aan Koningin Beatrix en feliciteer Prins Willem-Alexander met zijn nakende troonsbestijging", twitterde hij.

Di Rupo bedankt Beatrix voor "de intense en warme banden die onze beide landen onder haar bewind onderhielden" en wenst haar opvolger prins Willem-Alexander en zijn echtgenote prinses Maxima alle succes toe bij "de belangrijke opdracht die hen wacht" als de nieuwe koning en koningin.

Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) brengt in naam van de Vlaamse regering hulde aan koningin Beatrix. "Ze was een echte klasse-koningin, een grote en sterke vrouw, een opmerkelijke persoonlijkheid die in de afgelopen decennia Nederland mee heeft bepaald en gekleurd." Als persoon werd ze door iedereen zeer geapprecieerd, gaat Peeters verder, "ze legde een grote empathie aan de dag".

Peeters wenst Beatrix' opvolger prins Willem-Alexander en prinses Maxima "alle succes bij het vervullen van deze belangrijke verantwoordelijkheid".

Telefoontje

Het Belgische koningshuis geeft geen officiële reactie bij het aftreden van koningin Beatrix, maar koning Albert zal wel een privételefoontje doen naar koningin Beatrix om haar zijn sympathie te betuigen en haar opvolger geluk te wensen.

Volgens de woordvoerder van het paleis gaat het gewoon om een vriendschappelijk gebaar in de privésfeer, gezien de goede verstandhouding tussen beide vorstenhuizen. "Koning Albert zal een telefoontje doen om de koningin persoonlijk zijn sympathie over te brengen en haar opvolger, prins Willem-Alexander en zijn gemalin prinses Maxima, te feliciteren met hun aanstaande koningschap", zegt de woordvoerder.