Dooi doet vraag naar loodgieters stijgen

Nu de vrieskou van de voorbije twee weken is omgezet in dooi krijgen loodgieters in het hele land opvallend veel oproepen. Er zijn vooral problemen met verstopte afvoerbuizen en gesprongen waterleidingen. Ook de watermaatschappijen beleven drukke tijden.
AP2007

"We stellen vast dat er nogal wat schadegevallen zijn in garages die deel uitmaken van een woning of er net naast liggen. Het lijkt alsof de mensen die gedeelten niet verwarmen en zo energie proberen te besparen", stelt Hilde Cortmans van de Sneldienst Loodgieters.

Ook de brandweer kreeg de voorbije uren veel oproepen. Vaak gaat het om woningen in opbouw waar al waterleidingen en meters geïnstalleerd werden. Maar in bewoonde gebouwen zijn er nogal wat problemen met gesprongen leidingen.

"Blijkbaar zijn er nogal wat mensen die hun kranen niet hebben afgesloten. Door de vorst zijn de leidingen gesprongen en nu het dooit, beginnen de leidingen te lekken", zegt brandweercommandant Marc De Jonghe uit Middelkerke. "Het probleem uit zich doordat de liftkoker onder water loopt en de lift blokkeert of doordat het water via spouwmuren of tussenplafonds bij de onderburen binnensijpelt."

De watermaatschappijen en de brandweer raden aan om de komende dagen de watermeter in het oog te houden op extra verbruik en de hoofdkraan dicht te draaien in geval van problemen.