Drie arrestaties na brand in Braziliaanse nachtclub

Brazilië heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd nadat er 231 doden waren gevallen in een zware brand in een nachtclub in de universiteitsstad Santa Maria, in de deelstaat Rio Grande do Sul. De uitbater en twee leden van de muziekgroep die optrad, zijn vandaag aangehouden. Intussen zijn ook de eerste slachtoffers van de brand begraven.
AP2013

Volgens de politie van Santa Maria zijn een van de eigenaars van de nachtclub, de zanger van de groep Gurizada Fandangueira en een van de bandleden aangehouden. "Het gaat om een voorlopige aanhouding", zegt een woordvoerder van de deelstaat Rio Grande do Sul. "We moeten klaarheid zien te scheppen over wat zich juist heeft afgespeeld om de verantwoordelijkheden te kunnen bepalen."

"Het lijkt erop dat de brand is veroorzaakt door Bengaals vuur", zegt woordvoerder Marcelo Aregoni. "De tragedie zou ook mede zijn veroorzaakt door het feit dat er maar één uitgang was."

Intussen zijn de eerste slachtoffers van de brand in de nachtclub Kiss begraven in Santa Maria.

AP2013

"Precies beelden uit een film over de Holocaust"

De brand brak uit om 2 uur 's ochtends. Volgens lokale media bevonden zich meer dan 2.000 mensen in het gebouw toen het vuur losbarstte. De brand is wellicht ontstaan toen een zanger op het podium vuurwerk aanstak. De vonken sloegen over op akoestisch isolatiemateriaal dat meteen vuur vatte.

De meeste feestvierders zijn omgekomen door de rook en niet door de vlammen. De dodentol is zo hoog, omdat de nachtclub maar één uitgang had. En toen de brand uitbrak, werd die zelfs eerst even geblokkeerd door de aanwezige security. Naar verluidt omdat nog niet iedereen die naar buiten wou, zijn rekening had betaald.

Daarnaast zijn tientallen lichamen gevonden in het toilet, waarschijnlijk hebben gepanikeerde feestvierders die verward met een uitgang. “Het was vreselijk”, zegt politie-inspecteur Sandro Meinerz die het onderzoek naar de brand leidt. “Binnenin lijkt het op beelden uit een film over de Holocaust. Allemaal lijken op een hoop.”

Het lokale mortuarium kan intussen de toevloed niet meer aan. Er is een tijdelijk lijkenhuis opgericht in een plaatselijke turnzaal (foto).

De uitbater van de nachtclub krijgt meer en meer kritiek over zich heen. Zo zou de brandvergunning van de club al een tijdje verlopen zijn geweest, was er maar één uitgang en zouden de brandblussers niet gewerkt hebben.

Dilma Rousseff, presidente van Brazilië, verliet een top in Chili om naar de plaats van de ramp af te reizen. Ze reageerde emotioneel op het nieuws: "Hoe groot ons verdriet ook is, we gaan hier samen door. We moeten ons verdriet te boven komen", zei ze met schokkende stem aan de pers. Ze heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

AP2013