Egyptische oppositie wijst uitgestoken hand Mursi af

In Egypte heeft de belangrijkste coalitie van oppositiepartijen de vraag van president Mohammed Mursi voor een nationale dialoog verworpen. Mursi wou zo een einde maken aan de nieuwe crisis in het land, maar de oppositie wil dat hij eerst op hun eisen ingaat. De afgekondigde noodtoestand zet intussen weinig zoden aan de dijk. In het hele land vinden nog steeds woelige straatprotesten plaats.
AP2013
Clash tussen manifestanten en ordediensten in Port-Saïd, zondag.

Egypte is in een nieuwe spiraal van geweld beland nadat er de afgelopen dagen aan de kant van de rebellen tientallen doden gevallen waren. De rellen braken uit in de steden Port-Saïd, Suez en Ismailia na de terdoodveroordeling van 21 voetbalhooligans. De Egyptische president Mohamed Mursi kondigde gisteravond de noodtoestand af en stelde een avondklok in in de drie steden en de omliggende provincies.

Een boze Mursi dreigde ermee dat hij niet zou aarzelen om meer actie te ondernemen om het geweld te onderdrukken. "Ik wil geen noodmaatregelen treffen, maar dat moet om bloedvergieten te stoppen en de bevolking te beschermen, in het belang van Egypte, dat is mijn taak als president", luidde het. Desondanks was er afgelopen nacht nog protest in Port Saïd, Suez en Ismailia. Ook in de hoofdstad Caïro kwam het vandaag al tot geweld. Manifestanten gooiden met stenen naar de politie, die zette op haar beurt traangas in.

De president lanceerde in zijn toespraak gisteravond een oproep tot nationale dialoog met de oppositie. De verschillende Egyptische oppositiebewegingen kwamen vandaag samen om zich daarover te beraden. Mursi ligt al sinds zijn aantreden in juni vorig jaar onder vuur. Volgens de oppositie is hij te autocratisch en heeft hij er een grondwet doorgedrukt die onvoldoende rekening houdt met vrije meningsuiting of vrouwenrechten. De oppositie en een groot deel van de bevolking verwijten Mursi ook dat hij niets doet aan de almaar groeiende economische problemen in Egypte.

"Meer vorm dan inhoud"

De leider van de verenigde coalitie, Mohammed El Baradei, zei na afloop dat de oppositie niet zou ingaan gaan op de vraag tot nationale dialoog zolang er geen regering van nationale eenheid is. Ook wil de oppositie dat Mursi een commissie benoemt om de omstreden grondwet aan te passen.

"De dialoog waartoe de president ons uitnodigt heeft meer met vorm dan met inhoud te maken", aldus El Baradei. "Wij steunen elke vorm van dialoog als daar ook een duidelijke agenda is die ons volk opnieuw naar veiliger wateren kan leiden." Waarnemers vrezen dat de afwijzende houding van de oppositie alleen maar tot nog meer geweld zal leiden.