Iran: "Met succes aapje in de ruimte gestuurd"

"We hebben met succes een aap naar de ruimte gestuurd." Dat zegebulletin stuurde Iran vandaag de wereld in. Het diertje heeft de reis gemaakt in een Pishgamraket die een hoogte van 120 km bereikte alvorens "intact" terug te keren naar de aarde, liet het Iraanse ministerie van Defensie weten.

De Iraanse televisie toonde beelden van hoe het aapje, dat in een harnas zat, naar de raket werd gebracht. Die zou dus tot in de ruimte zijn geweest, maar wel geen baan om de aarde hebben beschreven. Beelden opgenomen na de vlucht moeten bewijzen dat het beestje goed en wel opnieuw op aarde landde daarna.

Iran wil met het nieuws de spierballen laten rollen tegenover de westerse landen, en noemde de lancering "een nieuwe reuzenstap" in zijn ruimtetechnologie en biologische research "die normaal het monopolie is van een handvol landen." Volgens Iran kunnen in een volgende fase mensen naar de ruimte worden gestuurd.

"Dit zou een belangrijke stap betekenen"

Er is geen onafhankelijke bevestiging van de lancering, en het kan ook niet gecheckt worden of de beelden van het levende aapje na de landing wel degelijk na de landing zijn genomen.

Westerse naties zijn ongerust over het Iraanse ruimteprogramma. Het zou gebruikt kunnen worden om langeafstandsraketten te ontwikkelen. Die zouden op hun beurt kernkoppen kunnen dragen.

Volgens de Franse expert Bruno Gruselle zou Iran "een belangrijke stap" hebben genomen als het verhaal klopt. Het zou Iran toelaten een 2.000 kilogram wegende satelliet te versturen.