Kan meerderheid actuadebat binnenkort niet meer weigeren?

Als alle oppositiepartijen in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat vragen, dan kan de meerderheid dat niet tegenhouden. Dat is het voorstel dat Open VLD, Vlaams Belang, LDD en Groen hebben gedaan in een gesprek met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Het gesprek komt er na een incident vorige week bij het afwijzen van een debat over de gouverneur van Oost-Vlaanderen. De oppositiepartijen vonden het ongehoord dat de meerderheidspartijen niet wilden dat daarover een debat werd gevoerd in het voltallige parlement.

Vanmiddag was er een gesprek tussen voorzitter Peumans en de fractievoorzitters van de oppositie. Dat gesprek is constructief verlopen. Voorzitter Peumans is bereid om met de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A te gaan onderhandelen over het voorstel van de oppositie.

Als iedereen akkoord gaat, krijgt de minderheid binnenkort automatisch het recht om een debat te houden als de voltallige oppositie daarom vraagt.