Koningin Beatrix doet troonsafstand

De Nederlandse koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon. Dat heeft ze aangekondigd in een radio- en tv-toespraak. Beatrix zal dan juist 33 jaar koningin geweest zijn. Ze wordt opgevolgd door haar zoon en kroonprins Willem-Alexander.

Er was al lang speculatie over het moment dat Beatrix troonsafstand zou doen. Toen de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendmaakte dat de koningin vanavond een toespraak zou houden, werd er vrij snel aangenomen dat het moment aangebroken was.

Beatrix begon haar toespraak met te zeggen dat ze al enkele jaren overweegt een stap terug te zetten. 'Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen. Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken", zei Beatrix

"Ik treed niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de prins van Oranje", aldus de koningin.

"Hij en prinses Maxima zijn ten volle op hun taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en  met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap."

Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze "nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten". "Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn", besloot zij haar toespraak.

Beatrix wordt op 31 januari 75 jaar. Ze werd op 30 april 1980 ingehuldigd als koningin ter opvolging van haar moeder Juliana, die troonsafstand deed.

De troonsafstand van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander vinden op 30 april plaats in Amsterdam. De ondertekening van de Akte van Abdicatie vindt plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vervolgens vindt de inhuldiging van Willem-Alexander plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.