Koningsdag voortaan op 27 april

De nationale feestdag wordt in Nederland vanaf volgend jaar gehouden op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. De nieuwe koning zal trouwens terugtreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De dag gaat voortaan Koningsdag heten. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Niettemin zal de allereerste Koningsdag op 26 april plaatsvinden, omdat 27 april volgend jaar op een zondag valt.

Willem-Alexander zal als koning van Nederland terugtreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

"Tijdens zijn aantreden in 1998 bij het IOC heeft hij dat gezegd en hij heeft dat destijds ook zo met het kabinet afgesproken. Dus we gaan er van uit dat hij dat ook zal doen nu hij koning wordt", liet een woordvoerder van sportkoepel NOCNSF maandagavond weten.

Met het naderende vertrek van Willem-Alexander uit het IOC houdt Nederland geen vertegenwoordiger meer over in de mondiale sportorganisatie. Eerder vielen Anton Geesink (overleden), Hein Verbruggen (erelid) en Els van Breda Vriesman al af als IOC-lid.