Malinese rebellen verbranden oude manuscripten

In Mali hebben de extremistische rebellen in de historische stad Timboektoe een bibliotheek met oude manuscripten in brand gestoken terwijl Franse en Malinese troepen de stad naderden. De stad is intussen onder controle van de soldaten.
AP2003

In het Ahmed Baba Instituut van Timboektoe worden duizenden oude manuscripten bewaard. Een deel ervan dateert uit de 12e eeuw. Volgens de burgemeester hebben de rebellen de belangrijkste documenten in brand gestoken. "Het gaat om oude boeken over aardrijkskunde en wetenschap. Het is een ramp voor Timboektoe en de hele mensheid", zegt de burgemeester die zich in Bamako bevindt.

De rebellen zetten daarnaast ook het stadhuis in lichterlaaie en executeerden zonder vorm van proces een jongere, die zijn vreugde over de aankomst van de soldaten toonde en 'Lang Leve Frankrijk' riep, aldus de burgemeester. Zijn cultureel verantwoordelijke was getuige van de aanval.

Volgens bronnen in de stad hebben de Franse en Malinese troepen intussen de controle over Timboektoe overgenomen. Vannacht hadden ze in een land- en luchtoperatie de controle over de luchthaven van de stad en de belangrijkste toegangswegen overgenomen. Daarbij zouden ze geen tegenstand ontmoet hebben.

De gezamenlijke operatie nam 48 uur in beslag. Parachutisten en helikopters moesten het de rebellen onmogelijk maken om weg te vluchten. Volgens een Franse kolonel was het nadien aan de Malinese troepen om de stad in te nemen. De herovering van het noorden van Mali door de Franse, Malinese en West-Afrikaanse troepen verloopt vlot. De rebellen hebben nu enkel nog hun uitvalsbasis Kidal in handen, tegen de grens met Algerije.

AP2013