Muziekquizzers meten zich in popquiz van Humo

Gisterennamiddag vond in de AB de finale van Humo's Popquiz plaats. Onze social mediamanager, Lesley Demuynck, was erbij met zijn ploeg Tony Servi Big Band. Een verslag vanuit de ploeg die uiteindelijk vierde werd.

Een zondagnamiddag in januari. Muziekquizzers uit alle hoeken van het land komen bijeen in Brussel voor wat een hoogmis in het aanschijn van Sinte-Cecilia en Euterpe moet worden: de finale van Humo's Popquiz, samengesteld door connoisseur Jan Delvaux.

De afgelopen vijf weken hield Humo in de vijf Vlaamse provincies preselecties van zijn Popquiz, een nieuw initiatief dat in de plaats is gekomen van de Pop Poll Deluxe. De top drie van elke voorronde mocht, samen met de beste vierde ploeg, naar de finale in de Ancienne Belgique. Wij zijn er met de Tony Servi Big Band bij als de laureaten van de Oost-Vlaamse preselectie.

We noemen onszelf graag gelegenheidsquizzers. Een keer of drie per jaar een muziekquiz meepikken. Meer niet. Wie dat wil kan in Vlaanderen zowat elk weekend quizzen, want naast het algemene circuit met de Koromars A en B van deze wereld, is er ook een uitgebreid circuit van muziekquizzen.

De Tony Servi Big Band, met een eerbiedige knipoog naar de vergeten Vlaamse zanger uit de jaren 80, is een collectief van bevriende muziekadepten die grote gelijkenissen hebben in wat ze graag (en vooral niét graag) horen. Allrounders met een brede kennis. Niet goed voor de complementariteit van ons team, maar daar trekken we ons geen ene moer van aan.

Ghost teams, drumsolo's en Teachers

In de finale in de AB Box doen naast de 16 ploegen uit de voorrondes ook 15 zogenoemde "ghost teams" mee. Die bestaan uit mensen van de organisatie en de media (Humo, Studio Brussel, Belgacom, Democrazy, Het Depot, De Zwerver, ...). Zij deden "hors concours" mee. De beste ghostploeg, die van Humo, zou bij de competitieploegen op twee na laatste geworden zijn.

De quiz, vakkundig aan elkaar gepraat door Ayco Duyster en Christophe Lambrecht van Studio Brussel, begon meteen opzwepend met een mashup van 20 drumsolo's. Aan ons om de 20 uitvoerders én titels te geven. Van "C'est la ouate" over "TV treated" en "Sussudio" tot "Black Betty".

Jan Delvaux houdt duidelijk van dit soort mixen, want net als in de voorronde zouden er nog wel meer van dit soort auditieve lijstjes op ons afkomen. Herken bijvoorbeeld de hiphopartiesten die beatboxer Eklips in dit filmpje imiteert, of geef alle 56 artiesten die Soulwax debiteert in "Teachers", een dreunende ode aan hun muzikale voorbeelden.

De jongste Beatle

Voor de rest veel theorievragen en trivia, afgewisseld met fragmenten. Voor de puristen onder de muziekquizzers is "theorie" de verzamelnaam voor alles wat geen fragment is. Het is een vies woord, dat je met opgestoken neus moet uitspreken (en behandelen). Ons lijken opgestelde vragen de normaalste zaak. Bestaat een literatuurquiz louter uit flarden tekst herkennen? Een kunstquiz uit schilderijen benoemen?

Toegegeven, theorie en onnozele muziekweetjes zijn koren op onze molen - waarvoor we ook geducht zijn binnen "het milieu", maar in deze finale valt dat wat tegen. Terwijl in de voorronde de term pop heel ruim geïnterpreteerd werd (van postpunk tot schlager) ging het er nu meer mainstream aan toe. Niet ons kopje thee, al trokken we onze streng.

Hoe heet de begeleidingsgroep van Graham Parker? Wie was de jongste van The Beatles? Zitten er broers of zussen in the Doobie Brothers? In Sister Sledge? In En Vogue? Welke groep heette eerste Festfolk? Welke Freur? Pittig. (De antwoorden: The Rumour, George Harrison, nee, ja, ja, Abba en Underworld).

De apostrof van Guns N' Roses

Je leert wel wat bij ook, op zo'n quiz. Zo wist niemand van ons dat de tv-tune van "Blokken" gecomponeerd werd door Bent Van Looy van Das Pop.

Tussendoor kreeg de zaal twee bladrondes te verwerken. Eén met logo's van platenlabels en één met letters uit groepsnamen in hun kenmerkende typografie. Ook dat bleken lastige opgaven, ondanks onze brede kennis van platenlabels.

Heel ongewoon was dan weer de korte spellingopdracht. Schrijf tien namen uit de muziek correct, compleet met hoofdletters en leestekens. Een punt af per fout. Het leek wel het Grote Dictee der Nederlandse Taal. Twijfel alom. Hoeveel umlauts staan er op Mötley Crüe? Waar staan de apostrofs bij Guns N' Roses? En bij Salt-n-Pepa? En de zanger van De Mens schrijf je blijkbaar als Frank Vander linden. De puristen slaakten nog een ultradiepe zucht.

Eindigen deed de quiz met een origineel concept: de afvallingsronde. Na elke reeks van vijf vragen moest de teamkapitein één lid van zijn team naar buiten sturen, tot hij zo de vierde en laatste reeks in zijn eentje moest klaren.

Ondankbaar

Ons resultaat dan. Al bij de eerste pauze was duidelijk dat de zege er niet in zat. De leiders hadden al 16 punten meer dan wij, die toen zevende stonden. Gaandeweg klommen we op naar de top vier en maakten een kloof met de vijfde. Uiteindelijk strandden we op een fractie (vier punten) van het podium.

Ook al hielden we veel topploegen achter ons, toch was het zonde. De prijzen voor de top drie waren namelijk niet min. De derde kreeg onder meer 100 euro aan concertcheques in de AB, de tweede een smartphone voor elk teamlid en de winnaar een pakket met tickets voor alle grote Belgische festivals (waarde ca. 750 euro per persoon).

De drie laureaten zijn geen onbekenden in het circuit. Kings Of The Stone Age (foto), de winnaars met één luttel punt voorsprong op de Would-be Monkees, is wat ze in de muziek noemen een "supergroep", een tijdelijke samenwerking van muzikanten uit andere groepen.

Vierde dus. In de sport wil het cliché dat dat de meest ondankbare plaats is. Zo is dat ook: op een paar gadgets na met lege handen naar huis. Maar voortaan wel een slimme indruk kunnen maken met de componist van de "Blokken"-tune!