Nederlandse tv-makers bepalen thema's debatten

Niet de politieke partijen, maar de redacties van televisieprogramma's hebben de voorbije verkiezingen in Nederland in hoge mate de gespreksthema's en de spelregels van de lijsttrekkersdebatten bepaald. De Nederlanders gingen op 12 september naar de stembus.

De voorbije zomer werden veel livedebatten tussen de verschillende kandidaten op de verschillende zenders georganiseerd in Nederland.

Uit een onderzoek van de scholen voor journalistiek in Utrecht, Tilburg, Ede en Zwolle blijkt dat de politieke partijen nauwelijks invloed hadden op de thema's die daar aan bod zijn gekomen. Ook over de deelnemers hadden de programma's vaak het laatste woord.

Een voorbeeld is de beslissing van de commerciële zender RTL om CDA en D66 te weren uit het zogenoemde premiersdebat van 26 augustus. De studenten concluderen uit het onderzoek dat het goed is om aankomende journalisten voor te bereiden op de praktijk van onderhandelingen met talkshowgast en interviewkandidaat.

"Onderhandelingen zijn niet per definitie ongewenste, onethische praktijk, maar eerder een noodzakelijke voorbereiding op de aanstaande publicatie of productie, waarbij zowel de journalist als de bron belang heeft", klinkt het.