Vande Lanotte wil tot 2014 niet over N-VA praten

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zal tot 2014 niet meer over de N-VA praten. Dat heeft hij gezegd in Le Soir. Hij heeft ook enkele opmerkelijke voorstellen over Brussel. "De situatie is daar desastreus."

"Ik heb mijzelf beloofd om vanaf nu enkel nog over mijzelf, over mijn partij en over de regering te praten. Over niemand anders. Ik zal niemand aanvallen. Wat de voorzitter van mijn partij doet, dat is zijn zaak", zegt Vande Lanotte in Le Soir.

"Verkiezingen win je als men over je praat, niet als je over anderen praat", motiveert Vande Lanotte. Hij wil zich focussen op zijn werk, al beseft hij naar eigen zeggen dat het niet altijd verwezenlijkingen zijn die in het oog springen in de aanloop naar verkiezingen.

Ook over confederalisme, het thema dat de N-VA nu al tot inzet van de verkiezingen van volgend jaar probeert te maken, wil Vande Lanotte niets kwijt. "Maar na de hervorming van de staat, moeten we naar een hervorming van de maatschappij. Dat is ons project!"

"Op basis van de principes van vooruitgang, solidariteit en gelijkheid. Door de crisis is de ongelijkheid alleen maar toegenomen en die slaat hard toe, onder meer bij de eenoudergezinnen. We moeten de armoede terugdringen, we moeten garanderen dat we de pensioenen kunnen blijven betalen, we moeten ons onderwijs verbeteren."

"Vlamingen moeten afstappen van paritaire vertegenwoordiging"

"De situatie in Brussel is desastreus en dat wordt te veel geaccepteerd", zegt Vande Lanotte ook in Le Soir. "Kijk naar de armoede, de werkloosheid, het financiële draagvlak. Elke grootstad heeft problemen, maar in Brussel swingen ze de pan uit."

Vande Lanotte pleit ervoor om enkele taboes te laten varen. "Vlamingen moeten de gegarandeerde paritaire vertegenwoordiging opgeven. De Franstaligen zeggen wel eens dat voor elke drie Vlamingen die je in Brussel tegenkomt, er twee mandataris zijn. Vlamingen moeten inderdaad veel minder stemmen halen om verkozen te worden. Het pariteitsmodel is inefficiënt en er zijn te veel mandatarissen."

Ook de Franstaligen moeten in Brussel een taboe laten vallen, zegt de vicepremier. "Het gewest en de gemeenten moeten niet langer het respect voor de taalwetten bewaken. Daarvoor moeten er administratieve rechtbanken komen. Ook als de Franstalige burgemeesters dan roepen dat die hen voortdurend zullen lastigvallen."

Bovendien pleit Vande Lanotte ervoor om de Brusselse gemeenten te fusioneren. "Antwerpen is er een sterkere stad door geworden, ook al was zowat iedereen er op voorhand tegen."