Vijf jaar cel gevraagd voor "bosmaaier-incident"

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist voor de man die in november van vorig jaar een automobilist in Sint-Niklaas aanviel met een bosmaaier. Het slachtoffer verloor zijn been.
Een geval van verkeersagressie in Sint-Niklaas in nobember vorig jaar liep zwaar uit de hand.

Op 8 november van vorig jaar liep een geval van verkeersagressie in Sint-Niklaas zwaar uit de hand. Een 35-jarige man takelde een automobilist toe met een bosmaaier. Het slachtoffer verloor zijn been. De verdachte moest vandaag voor de rechtbank van Dendermonde terechtstaan voor "slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en voorbedachtheid".

De advocaten van het slachtoffer hadden de herkwalificatie van de feiten naar poging tot moord gevraagd, maar het Openbaar Ministerie ging daar niet mee akkoord. "Nergens blijkt dat de beklaagde het slachtoffer probeerde te raken op een vitale plaats", luidde het. Voor het overige tilde de openbare aanklager wel heel zwaar aan de feiten.

"De voorbedachtheid blijkt duidelijk. Hij heeft de bosmaaier uit de laadbak gehaald en had tijd om op zijn beslissing terug te komen. De verklaring dat hij het slachtoffer enkel bang wou maken is totaal ongeloofwaardig. Het zijn verschrikkelijke feiten waarvoor alleen de maximumstraf van 5 jaar voor slagen en verwondingen en voorbedachtheid gepast is", aldus de openbare aanklager. Die stoorde zich ook aan de houding van de beklaagde na de feiten. "Hij stak een sigaretje op en zei tegen een getuige: "Ik heb er mijn bosmaaier in gezet. Zie hem daar nu liggen. Nu heeft hij zoveel praat niet meer".

De verdachte zat in elkaar gedoken op de strafbank, aan de andere kant van het gangpad zat het slachtoffer. Aan het einde van de zitting draaide de verdachte zich naar het slachtoffer en bood hij zijn excuses aan: "Sorry voor wat ik gedaan heb, ik zal zoveel mogelijk proberen te vergoeden."

De man is een gevaar voor de maatschappij, zo blijkt uit het psychiatrische verslag en zijn strafverleden. Hij is al veroordeeld voor bedreiging met een wapen in een zaak van partnergeweld. Zijn advocaat haalde aan dat de man psychiatrische begeleiding nodig heeft, en geen celstraf.

De uitspraak volgt over twee weken.