Willem-Alexander wordt op 30 april koning

Op 30 april, Koninginnedag, zal koningin Beatrix haar kroon formeel afstaan aan haar oudste zoon, kroonprins Willem-Alexander. "Hij en prinses Maxima zijn ten volle op hun taak voorbereid", zei Beatrix tijdens haar toespraak. Het is van 1890 geleden dat Nederland een man op de troon had.

Willem-Alexander die op 30 april zal gekroond worden tot koning der Nederlanden, is de oudste zoon van koningin Beatrix en wijlen prins Claus. Hij werd geboren in 1967 in Utrecht.

Als jongeman en student geschiedenis stond Willem-Alexander bekend als een losbol. Zijn bijnaam luidde "Prins Pils". Hij keek toen ook niet uit naar het koningschap dat hem te wachten stond. "Het zal een heel karwei zijn om te proberen mijn moeder te evenaren", zei hij.

Rond zijn dertigste had de kroonprins zich verzoend met zijn toekomstige rol. "Ik wil waarmaken dat ik recht heb op deze functie", zei hij toen. Hij vertegenwoordigde het koningshuis bij tal van gelegenheden en ontwikkelde zich tot deskundige op het gebied van watermanagement.

Met zijn huwelijk met de flamboyante Argentijnse Máxima in 2000 verstevigde hij zijn positie als staatshoofd in spe. Het paar heeft intussen drie dochters. De oudste, prinses Amalia, wordt door de troonsbestijging van haar vader de "vermoedelijke erfgename van de troon", zoals de Nederlandse grondwet het formuleert.

Willem-Alexander had eerder al aangegeven dat hij als koning Willem IV zou willen regeren. Als koning der Nederlanden zal hij terugtreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité. De sportieve Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC.