65 lijken gevonden langs rivier in Noord-Syrië

In Aleppo, in het noorden van Syrië, zijn de lichamen gevonden van minstens 65 doodgeschoten mannen. Volgens een mensenrechtenorganisatie die banden heeft met de rebellen, zijn ze geëxecuteerd.

De lijken werden gevonden aan de oevers van de Quwaiq-rivier, in het westelijke deel van Aleppo. Het nieuws van de ontdekking werd verspreid door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die vanuit Londen werkt en banden onderhoudt met de rebellen in Syrië zelf.

Activisten hebben beelden van de lijken op YouTube gepost. De doden zijn allen jonge mannen tussen de 20 en de 30 jaar oud. Bij de meesten zijn de handen geboeid. Ze zijn omgebracht door een kogel in het hoofd. Volgens de mensenrechtenorganisatie wijst alles erop dat de mannen geëxecuteerd zijn. In Aleppo wordt al ongeveer een half jaar slag geleverd tussen de opstandelingen en het Syrische leger.

De dodentol kan nog oplopen, want volgens een kapitein van het Vrije Syrische Leger -de rebellen- liggen er nog veel lichamen in het water. De man spreekt van meer dan 100 lijken. Wie er verantwoordelijk is voor het bloedbad, is onduidelijk. Zowel de opstandelingen als het leger beschuldigen elkaar ervan slachtingen aan te richten.

De humanitaire crisis in het door oorlog verscheurde Syrië wordt intussen steeds erger. De voorbije week zijn nog eens 21.000 Syriërs het land ontvlucht. Hulporganisaties in de buurlanden kunnen de toevloed nauwelijks aan. Het totale aantal vluchtelingen wordt op 700.000 geschat, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De opstand tegen president Bashar al-Assad heeft ook al aan zeker 60.000 mensen het leven gekost.

Woensdag in "Terzake": Syrië bloedt

"Terzake" besteedt nu woensdag aandacht aan het conflict met een uitzending die helemaal gewijd is aan Syrië. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is te gast in de studio.