"Baron Frère, laat het IJsboerke niet smelten!"

De werknemers van de noodlijdende Belgian Icecream Group, bekend van het merk IJsboerke, hebben actiegevoerd in Charleroi. Ze trokken naar het kantoor van zakenman Albert Frère, de eigenaar van de roomijsproducent.

De roomijsproducent Belgian Icecream Group is sinds begin dit jaar beschermd tegen zijn schuldeisers omdat het in slechte papieren zit. De aandeelhouders hebben daarop beslist om de touwtjes van het bedrijf in handen te nemen. Maar volgens de bonden blijven de werknemers in het ongewisse over hun toekomst en horen ze weinig concrete plannen over wat er nu zal gebeuren.

Daarom hebben de bonden beslist om het maar zelf te gaan vragen, in de eerste plaats aan Albert Frère van aandeelhouder NPM. Ze zijn met bussen van de fabriek in Tielen naar Charleroi gereisd en hebben daar een personeelsvergadering gehouden (kleine foto). Op die vergadering werd beslist om de vakbondsvertegenwoordigers het mandaat te geven om te onderhandelen met een eventuele potentiële overnemer.

Daarna trokken de werknemers naar het shopping center in de buurt om er ijsjes uit te delen. Hun motto daarbij, of beter hun vraag: "Mijnheer de Baron, alle mensen houden van onze ijsjes. Houdt u ook van ons?". Na de ijsjesactie trokken de actievoerders naar NPM.

De ongeruste werknemers droegen een spandoek met zich mee waarop stond: "Baron Frère, laat het IJsboerke niet smelten!". Of ze Albert Frère of een ander lid van de groep ook effectief konden spreken, is niet bekend. Bij Belgian Icecream Group staan 365 banen op het spel.