"België staat bekend als land dat bedrijven dood doet"

Didier Bellens, de topman van het telecombedrijf Belgacom, haalt fors uit naar de Belgische politiek. "België staat in het buitenland bekend als een land dat graag bedrijven dood doet", zei hij op een nieuwjaarsreceptie voor journalisten.
Didier Bellens (archieffoto)

Bellens haalde onder meer uit naar de stralingsnormen in het Brussels Gewest, die het volgens hem onmogelijk maken voor Belgacom om er 4G aan te bieden. Belgacom is die technologie voor sneller mobiel internet in België aan het uitrollen. "De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is", verklaarde Bellens volgens het persagentschap Belga.

Volgens de Belgacom-top stellen bedrijven zich daar vragen bij. Bellens gaf het voorbeeld van het ambassadepersoneel in Brussel. Elk land heeft in de hoofdstad drie ambassades, een voor België, een voor de EU en een voor de Navo, zo benadrukte de CEO. "De mensen daar hebben nood aan 4G", stelde hij. "En wat zegt Brussel... Fuck you." Volgens Bellens is het "hoog tijd dat de politieke verantwoordelijken de link leggen tussen de ontwikkeling van een land, het scheppen van banen en de rol die telecom daarbij speelt".

Vervolgens richtte Bellens zijn pijlen op de nieuwe telecomwet die van kracht is sinds oktober. Die maakt dat consumenten hun contract na zes maanden kunnen opzeggen zonder vergoeding. Europa legt een maximum van 12 maanden op, maar "België, in al zijn wijsheid, zoals gewoonlijk, heeft beslist om een restrictievere wet in te voeren dan àlle Europese landen", sneerde Bellens.

"Dat verzwakt natuurlijk de Belgische telecombedrijven tegenover de andere in Europa." De nieuwe telecomwet zou ook meer administratiekosten met zich meebrengen. Bellens moet naar eigen zeggen in de Verenigde Staten aan investeerders uitleggen "waarom België zijn industriële bedrijven wil dood doen".