"De uitdagingen voor Gent zijn niet min"

De uitdagingen voor Gent zijn niet min en de stad staat op een keerpunt. Dat heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A) gisteravond gezegd tijdens de eerste gemeenteraad van de nieuwe bestuursploeg (SP.A/Groen en Open VLD).

Termont startte zijn speech met een verwijzing naar stedenconsulent Charles Landry, die Gent "a pocket sized metropolis" noemt, een zeldzame combinatie van de intimiteit van een kleine stad met het imago van een metropool.

"Maar al dat moois betekent niet dat we blind moeten zijn voor waar het nog beter kan", zei Termont, die benadrukte dat de stad op een keerpunt staat, zowel politiek als maatschappelijk. "De uitdagingen voor Gent zijn niet min: huisvesting, klimaatopwarming, migratie, strijd tegen kansarmoede, toegang tot onderwijs en werk, integrale veiligheid voor bewoners en bezoekers, zorgen voor een duurzaam en gunstig ondernemersklimaat en Gentenaars zoveel mogelijk bij het bestuur betrekken."

De basis van het bestuursakkoord, dat 800 acties telt om van Gent een sociaal-ecologische stad van de toekomst te maken, "maakt duidelijke keuzes, niet alleen op korte termijn, maar bevat een visie die verder gaat dan zes jaar".

"Open VLD minipartner bij gratie van het linkse blok"

N-VA fractieleider Isabelle De Clercq feliciteerde Termont met zijn persoonlijke monsterscore. Open VLD noemde ze een "minipartner bij de gratie van het linkse blok". Het bestuursakkoord is volgens de tweede grootste partij in de Gentse gemeenteraad "een blauwdruk van het rood-groene programma" en bevat "veel dromen, maar is weinig concreet".

Veli Yüksel (CD&V) vraagt zich af wie het bestuursakkoord gaat betalen. "Is er een financiële analyse gemaakt wat u voorschotelt", aldus Yüksel. "De tijd van verkiezingsbeloftes is voorbij." Volgens CD&V is het in het bestuursakkoord zoeken naar liberale accenten, de partij vreest voor de samenhorigheid, maar is wel tevreden dat er "eigen accenten" in het akkoord staan.

Vlaams Belangfractieleider Johan Deckmyn vindt het "linkse" bestuursakkoord niet realistisch en sprak over "gebakken lucht". Hij waarschuwde voor "verdoken belastingen" en had onder meer kritiek op de mobiliteitsplannen en het migratiebeleid.