"Estor laat zien wat zinnelijke taal vermag"

De Vlaams-Nederlandse Annemarie Estor is de laureaat de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel van 2012. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 6.000 euro verbonden. Er worden ook twee prijzen toegekend aan respectievelijk Michael Vandebril en David Troch.

Boek.be heeft de laureaten van de Herman de Coninckprijzen bekendgemaakt. De belangrijkste onderscheiding - de prijs voor beste bundel van 2012 - gaat naar de Vlaamse-Nederlandse dichteres Annemarie Estor.

Annemarie Estor (°1973) wordt gelauwerd voor haar bundel "De oksels van de bok". "Estor laat zien wat zinnelijke taal vermag. Ze weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie", meldt de jury onder leiding van Roeland de Trazegnies van Radio 1.

De jury van de Herman de Coninckprijs heeft ook een prijs voor beste debuut toegekend. Die onderscheiding gaat naar "Het vertrek van Maeterlinck" van Michael Vandebril. Aan die onderscheiding is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden.

Publieksprijs

De Herman de Coninck Publieksprijs gaat naar het gedicht "Gezel" van David Troch. "Gezel" zal op donderdag 31 januari op Gedichtendag gratis aangeboden worden in de deelnemende boekhandels. De laureaten van de Herman de Coninckprijzen zullen op Gedichtendag in de bloemetjes gezet worden.