"Hartstikke leuk: we hebben weer een koning!"

De meeste Nederlanders zijn niet verrast over de troonsafstand van hun koningin Beatrix. Er is wel wat spijt bij sommige Nederlanders, maar vooral veel begrip voor de keuze van hun koningin. Velen vinden ook dat het tijd is "voor iets anders". Al zal het na bijna 1,5 eeuw van koninginnen wennen zijn aan een koning.

De meeste Nederlanders hebben de toespraak van koningin Beatrix live gevolgd op televisie. Onze Journaal-ploeg ging gisteravond meekijken in Maastricht om te peilen naar hun reactie. Vanochtend peilde onze radiocollega Trui De Maré in het station van Breda naar reacties.

"Ik kan er geen woorden voor uitbrengen, ik ben veel te emotioneel", zegt een man uit Maastricht. "Ze zal altijd mijn koningin blijven. Ze was gewoon de beste en heeft nooit fouten gemaakt", zegt een andere man uit Breda. "Ze was een mens tussen de mensen en dat apprecieer ik enorm."

Twee eerder zeldzame reacties, want de meeste Nederlanders vinden het een geschikt moment voor een troonsafstand en denken dat prins Willem-Alexander er ook klaar voor is.

"Het was te verwachten. We hadden het eigenlijk al een paar jaar geleden verwacht. Het is goed voor haar, en nu is het tijd om anderen de kans te geven", zegt Jules Lebon (foto links).

"Ik vind dat ze het netjes heeft gedaan: 75 jaar en nou is iemand anders aan de beurt", zegt Annie Adams. "Ik vind het wel tijd worden. Er mag wel verjonging komen in het koninkrijk", zegt Joop de Klerk dan weer.

Er is ook lof voor koningin Beatrix en sommigen denken dat het wennen wordt aan een koning. "We waren zo gewend aan "ons moeder" hé na zo veel jaren", zegt Raymond Pierson (foto links).

"Maar ja, een nieuwe generatie is ook wel mooi: een nieuwe koning. We hebben al lang geen koning meer meegemaakt hier in Nederland."

"Hartstikke leuk, het is weer een nieuwe periode die aanbreekt met een koning", zegt een vrouw in Breda. "Spannend ook en mooi. Ik denk dat het een goed tijdstip is voor Beatrix om er nu een punt achter te zetten. Op 30 april hoop ik haar wel nog eens te kunnen zien."

"Ik denk niet dat een koning heel anders zal zijn dan een koningin. Ik denk wel dat hij het goed zal doen", zegt een man uit Breda. "Het koningshuis is nog wel van belang, maar ik ben er bijvoorbeeld wel minder mee bezig dan mijn grootouders."

"Ik hoop dat Alexander net zo veel kracht heeft om hetzelfde te doen als zijn moeder", zegt Gerda Verjans uit Maastricht.