"Maak oudere anticonceptiepillen gratis"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop pleit ervoor om de oudere anticonceptiepillen -van de zogenoemde tweede generatie- altijd gratis te maken voor jonge meisjes omdat die minder bijwerkingen vertonen dan de nieuwere anticonceptiepillen. De Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica kan zich daarin vinden.

Test-Aankoop stuurde 4 meisjes van 19 en 20 jaar "die wilden starten met de pil" naar 77 Belgische huisartsen. Uit de enquête bleek dat huisartsen te weinig advies en begeleiding bieden bij een eerste pilvoorschrift en maar zelden de juiste pil voorschrijven.

Volgens recente richtlijnen moeten artsen kiezen voor pillen van de tweede generatie (zoals Nora 30 of Microgynon 30). Bij nieuwere pillen van de derde of vierde generatie (zoals Deso 20, Mercilon, Yasmin of Zoely) is het risico op klontervorming in de aders dubbel zo groot. 82 procent van de bezochte artsen schreef desondanks toch een pil van de derde of vierde generatie voor.

Volgens Test-Aankoop heeft dat onder meer te maken door de prijs. Pillen van de tweede generatie zijn duurder dan die van de derde of vierde generatie. Het prijsverschil tussen de tweede en de vierde generatie kan oplopen tot 70 euro per jaar voor meisjes jonger dan 21 en tot 121 euro voor wie 21 jaar of ouder is. Veel huisartsen schrijven ook vaak een pil voor die gratis is voor meisjes jonger dan 21, maar dat zijn vaak de derde- en vierdegeneratiepillen.

De consumentenorganisatie vraagt dan ook dat minister Van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) alle tweedegeneratiepillen gratis maakt voor jonge meisjes.

"Oudere pil vaak op vraag van de patiënt"

Ook de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica beveelt de oudere anticonceptiepillen aan. Mogelijk kiezen dokters ook vaak voor de nieuwere pillen omdat patiëntes daarom vragen, zegt voorzitter Maaike Van Overloop van Domus Medica.

"We zien dat die pillen vaak gevraagd worden omdat ze acné beter onder controle zouden houden. Vaak zijn patiëntes er ook van overtuigd dat de pil gewichtstoename veroorzaakt, maar dat de nieuwere pillen dat niet doen. Daar is eigenlijk geen echt bewijs voor."

Wat ook meespeelt, is dat vrouwen de nieuwere anticonceptiepillen doorlopend mogen gebruiken, terwijl ze met de oudere pillen om de drie weken een week moeten stoppen.