Albert "bedroefd" door familiale gebeurtenissen

Koning Albert heeft in zijn jaarlijkse toespraak voor de gestelde machten kort verwezen naar de storm waarin de koninklijke familie eerder deze maand terechtkwam. De vorst is naar eigen zeggen "bedroefd" door wat er gebeurd is.

Koning Albert II ontving vanmorgen de hoogste gezagsdragers van het land voor de traditionele nieuwjaarsreceptie op het paleis in Brussel. Tot die zogenoemde "gestelde lichamen" behoren onder meer de overheden van ons land, met de ministers en de parlementsvoorzitters, maar ook buitenlandse ambassadeurs en de vertegenwoordigers van onder meer de rechterlijke macht en de kerk.

Koning Albert begon zijn speech met een steunbetuiging aan de werknemers bij ArcelorMittal. Daarna ging hij ook kort in op de recente commotie rond het koningshuis. "Ik kan, als hoofd van de koninklijke familie, niet verzwijgen dat de familiale gebeurtenissen van begin deze maand mij bedroefd hebben en mij een les in bescheidenheid hebben gegeven", zei hij. "De koninklijke familie moet immers in alle omstandigheden een voorbeeld zijn", gaf Albert toe.

Het koningshuis kwam de jongste weken herhaaldelijk in het nieuws. Zo stond prins Laurent even in het oog van de storm wegens mogelijke ongeoorloofde contacten met Angolese diplomaten, wat zou indruisen tegen de gemaakte afspraken daarover met de regering.

Daarnaast haalde ook koningin Fabiola de pers met haar stichting "Fons Pereos", waarmee ze haar erfenis wilde regelen en de nalatenschap van haar man, wijlen koning Boudewijn, wou veiligstellen. Na de commotie die daarover ontstond, besloot Fabiola eerder deze week om haar stichting op te doeken.

Pluim voor Di Rupo

Ten slotte zwaaide Albert II ook met lof naar de regering Di Rupo die volgens hem op sociaal-economisch gebied en op het vlak van de staatshervorming reusachtig werk heeft verricht, ondanks moeilijke omstandigheden.

De koning vindt dat we wat meer "nationale trots" aan de dag mogen leggen over de realisaties van ons land. "Wellicht zijn wij een gemeenschap die in het geheel geen last heeft van chauvinisme en die te gemakkelijk de eigen verwezenlijkingen geringschat. Het kan wel goed zijn zichzelf niet al te belangrijk te vinden, maar dat sluit een zekere nationale trots niet uit wanneer grote uitdagingen met succes worden opgevangen", zei de koning.

Premier Elio Di Rupo (PS) zei op zijn beurt dat de federale regering in 2013 voort "met durf en pragmatisme" de problemen zal aanpakken.