Antwerpse oppositie hekelt "politieke spelletjes"

De oppositiepartijen in Antwerpen hebben gisteren in de gemeenteraad het woord gekregen over het bestuursakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD. Door enkele lange tussenkomsten kon de zitting pas rond 0.30 uur worden afgesloten. De oppositiepartijen laakten onder meer het gebrek aan concrete cijfers en ambities in de tekst.
archieffoto gemeenteraad 2 januari 2013

Volgens SP.A-fractieleidster Yasmine Kherbache bevat het bestuursakkoord geen concrete engagementen en blinkt het schepencollege vooral uit in uit- en afstelgedrag. Ze stelde zich daarnaast vragen bij de verkeersveiligheid, nu het STOP-principe op veel plaatsen zal worden herzien. STOP staat voor zo veel mogelijk Stappen, Trappen (fiets), Openbaar en collectief vervoer gebruiken en daarna pas met de Personenwagen gaan.

Kherbache (foto links) was ook opnieuw erg scherp voor de rol van de N-VA in het hele onderwijsdossier. "SP.A en CD&V gingen in de Vlaamse regering akkoord met een structureel budget van 50 miljoen euro voor extra scholen, maar de N-VA-ministers hebben dat geweigerd", zei ze.

Peter Mertens (PVDA+) betreurde dan weer dat er al heel wat beslissingen van het nieuwe college zijn aangekondigd nog voor het bestuursakkoord daadwerkelijk door de gemeenteraad is goedgekeurd. Verder bekritiseerde hij de lange wachtlijsten in combinatie met de vele leegstaande sociale woningen omdat de huurprijs onbetaalbaar zou zijn.

Zowel Mertens als zijn Groen-collega Meyrem Almaci hekelden ook de "politieke spelletjes" in het onderwijsdossier, terwijl Almaci vreest dat "als er een keuze moet worden gemaakt, koning auto geen strobreed in de weg zal worden gelegd".

Filip Dewinter (Vlaams Belang) was dan weer van mening dat het akkoord het "progressieve multiculturele beleid van de voorbije decennia handhaaft".