Argentijnse media blij met koning "Guillermo Alejandro"

Argentijnse internetmedia zijn blij met het feit dat koningin Beatrix uit Nederland plaatsmaakt voor Máxima Zorreguieta, een nieuwe koningin die uit Argentinië komt, en haar echtgenoot "Guillermo Alejandro" (Willem-Alexander).

De fascinatie voor Europa is in Argentinië volgens waarnemers veel groter dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Dunbevolkt Argentinië heeft zowel in de schaarse tijden van uitzonderlijke voorspoed, zoals aan het einde van de 19e eeuw, als in de vele jaren van uitzonderlijke tegenspoed en wanbeleid, zichzelf als troost graag als Europees land gezien.

"Koningin Máxima" bewijst in ieder geval dat modern Argentinië niet volkomen is vervreemd van Europa. Ze is volgens tal van media niet alleen in Nederland "het meest geliefde lid van het koningshuis", maar in heel Europa een van de populairste figuren van de royalty van het oude continent, dankzij haar "sympathie, eenvoud en elegantie".

Het uiterst linkse dagblad Pagina 12 is niet opgetogen. Het meldde aanvankelijk droogjes dat Beatrix afstand doet van de troon ten behoeve van haar zoon die sinds 2002 is getrouwd met een dochter van een ex-functionaris van de dictatuur waartegen een klacht is ingediend. De dochter wordt koningin-gemalin volgens Pagina 12, dat zijn ultralinkse wortels altijd trouw is met verdachtmakingen over ambtenaren in de tijd van de jongste militaire dictatuur (1976-1983), inclusief de vader van "koningin Máxima".