België roept ambassadeur Rwanda op het matje

België roept de ambassadeur van Rwanda op het matje omdat een Belgische onderofficier het land is uitgezet. Volgens Rwanda waren zijn activiteiten "onverenigbaar met zijn functie". Defensie zegt dat de militair "niet buiten zijn mandaat getreden is".

De militair is al sinds 19 januari terug in ons land. De departementen Buitenlandse Zaken en Defensie noemen de uitwijzing "onvriendelijk en ongerechtvaardigd".

"Onze medewerker had een bepaald mandaat in Rwanda en dat mandaat was ook bekend bij de Rwandese autoriteiten", zegt Ingrid Baeck, woordvoerster bij Defensie. "Hij is steeds binnen dat mandaat gebleven en wij weten eigenlijk niet waarom hij werd uitgewezen."

De onderofficier was al meer dan twee jaar in dienst in Rwanda. Hij was er onder meer betrokken bij de bescherming van Belgische burgers. Twee maanden geleden heeft België de militaire samenwerking met Rwanda opgeschort vanwege de betrokkenheid van Rwanda in het conflict in buurland Congo. Mogelijk heeft dat iets met de uitwijzing te maken.

Volgens Defensie "beïnvloedt het incident de politieke relaties met Rwanda niet". De ambassadeur wordt deze week bij Buitenlandse Zaken verwacht om de situatie uit te klaren.