Belgische Agusta's vertrokken naar Mali

Op de militaire luchthaven van Melsbroek zijn vandaag twee Agusta-helikopters naar Mali vertrokken. Daar zullen ze worden ingezet voor het vervoer van gewonde Franse militairen. Frankrijk trekt in zijn oud-kolonie ten strijde tegen extremistische islamitische rebellen. Een internationale donorconferentie voor een militaire missie in Mali heeft intussen al 340 miljoen euro opgebracht.

De twee helikopters worden samen in een groot Russisch vrachtvliegtuig vervoerd. "De twee A109-helikopters zijn gedeeltelijk ontmanteld en worden in de loop van de voormiddag ingeladen in een Iljoesjin-transportvliegtuig waarna ze naar Bamako zullen worden overgevlogen", zegt de woordvoerster van Defensie Ingrid Baeck.

Ons land heeft al twee militaire vrachtvliegtuigen in het West-Afrikaanse land. Die worden gebruikt voor het vervoer van Frans militair materieel en soldaten naar het front.

Buitenlandse steun komt op gang

De hulp voor het door de rebellen verscheurde land komt stilaan op gang. Vandaag liet Groot-Brittannië weten dat het bereid is om 240 manschappen naar de regio te sturen. En ook Polen overweegt 20 manschappen te sturen. Het gaat om militaire instructeurs die ter plekke zouden worden ingezet bij de opleiding van Afrikaanse soldaten. Het gros van die buitenlandse Afrikaanse troepen heeft echter nog steeds de grootste moeite om het land binnen te geraken.

De donorconferentie voor Mali in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba heeft intussen al 340 miljoen euro opgebracht. Volgens de Afrikaanse leiders echter is er zeker dubbel zoveel nodig om een Afrikaanse troepenmacht op de been te brengen.

Eerder maakte ook het Internationaal Monetair Fonds 18,4 miljoen dollar vrij voor hulp aan Mali. De fondsen moeten het land helpen het hoofd te bieden "aan de instabiliteit" en de internationale donateurs overtuigen hun hulp aan het land te hervatten. Na de staatsgreep van maart 2012 zijn alle fondsen daartoe bevroren.