Demotte "strijdvaardig" na gesprek met Arcelor-bonden

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) is bereid om de krachtmeting met staalreus ArcelorMittal aan te gaan. De Waalse regering had vanmorgen een onderhoud met enkele vertegenwoordigers van het personeel van het staalbedrijf. Eerder op de dag maakten 1.200 tot 2.000 werknemers van ArcelorMittal amok in de straten van Namen. Zes mensen raakten daarbij gewond. Intussen is de rust teruggekeerd, de deelnemers aan de betoging zijn naar huis teruggekeerd.

Om druk uit te oefenen op de Waalse regering zakten 1.200 tot 2.000 werknemers van ArcelorMittal vanmorgen met bussen af naar Namen. De arbeiders zijn ontzet dat de directie van ArcelorMittal zomaar besloot om enkele productielijnen te sluiten waardoor zo'n 1.300 mensen hun job verliezen. De manifestanten willen dat de Waalse politici er alles aan doen om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en eisen een tijdelijke nationalisering van het bedrijf.

De betogers trokken door de straten van Namen naar de ambtswoning van Demotte, ze scandeerden leuzes tegen Lakshmi Mittal, de CEO van ArcelorMittal, en hadden verschillende spandoeken mee.

Niet lang daarna echter, stootten ze op een versperring en liep de manifestatie uit de hand. Er werd met stenen en rook- en verfbommetjes gegooid. De politie zette het waterkanon in. Zes mensen raakten gewond: twee betogers en vier agenten. Een van de gewonde agenten moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Waalse regering rolt met spierballen

Rond 13.30 uur was er een ontmoeting met Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en ministers Marcourt (PS, Economie), Antoine (CDH) en Nollet (Ecolo). De bonden herhaalden er hun vraag om het bedrijf te nationaliseren en tijdelijk over te nemen.

Na afloop zei Demotte geen enkele duurzame en financieel haalbare oplossing uit te sluiten. "We zijn bereid tot een krachtmeting", bezwoer hij. De Waalse regering heeft de vakbonden ook de garantie gegeven dat ze vertegenwoordigd zullen zijn in de "task force" die alle mogelijke pistes zal onderzoeken.