Even chaos in Brussel door actie van taxi's

De avondspits in Brussel heeft hinder ondervonden door een actie van de taxichauffeurs. Zij protesteerden tegen het beleid van minister van Transport Brigitte Grouwels (CD&V). Die heeft de taxiverenigingen enkele toezeggingen gedaan op een onderhoud na afloop van de actie.

De verenigingen Taxis United en Association des taxis bruxellois (ATB) vragen dat de gedragscode voor chauffeurs, die minister Grouwels volgens hen zonder hun toestemming goedgekeurd heeft, geannuleerd wordt. In de code staat onder meer dat taxichauffeurs niet mogen roken in hun taxi, de kortste route moeten nemen en defensief moeten rijden.

Daarnaast eisen de taxichauffeurs meer standplaatsen, willen ze systematisch de busbanen kunnen gebruiken en vinden ze dat het gewest moet optreden tegen taxichauffeurs van buiten de hoofdstad die er, zonder vergunning, klanten oppikken.

De actie had normaal gezien om 15 uur afgelopen moeten zijn, maar dat werd uiteindelijk pas 17.30 uur. Er was grote hinder voor het verkeer. Op een bepaald moment blokkeerden enkele taxichauffeurs de Madou-, de Kunst-Wet- en de Troontunnel in de richting van het Zuidstation.

"Taxichauffeurs vervullen ambassadeursrol"

"De gedragscode voor taxichauffeurs is belangrijk", zegt Philippe Vanstapel, de woordvoerder van Brigitte Grouwels.

"De Brusselse taxichauffeurs vervullen immers een ambassadeursrol voor de hoofdstad. Hun gedrag en houding bepalen mee de beeldvorming van vele duizenden toeristen en zakenmensen over Brussel. De kwaliteit van de dienstverlening moet daarom gewaarborgd zijn."

Als de twee protesterende federaties de gedragscode niet willen ondertekenen, mogen ze niet meer rijden met hun taxi's. "Andere taxiverenigingen hebben het charter zonder problemen ondertekend, het gaat hier slechts om twee maatschappijen die protesteren", zegt Vanstapel.

Taxichauffeurs verkrijgen toezeggingen

Na afloop van de actie was er een onderhoud tussen minister Grouwels (kleine foto) en vertegenwoordigers van de taxisector. De taxichauffeurs blijven verplicht om de gedragscode te ondertekenen, maar ze verkregen wel enkele toezeggingen.

Zo is afgesproken om het aantal taxistandplaatsen gevoelig te verhogen. Hiermee werden de eerdere afspraken bevestigd om het aantal taxistandplaatsen tegen eind 2013 met 143 eenheden te verhogen tot zo'n 730-tal. Ook zal snel een oplossing worden gezocht voor de 10 geschrapte taxistandplaatsen aan het Centraal Station.

Daarnaast wordt bestudeerd of permanente controles in de buurt van het Zuidstation mogelijk zijn. Daar doen zich vaak misbruiken voor. Er zal ook overleg gepleegd worden met de Brusselse gemeentes over de invoering van GAS-boetes om ongewenst gedrag van klanten te bestraffen.

Ook gaat Grouwels de federale overheid bevragen over een aanpassing van de federale wegcode. Die zou het voor taxichauffeurs steeds mogelijk moeten maken om busbanen te gebruiken, tenzij er een uitdrukkelijk verbodsbord staat. Nu kan dat enkel indien het uitdrukkelijk wordt toegestaan.