Ford boekt winst in VS, maar verlies in Europa

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft vorig jaar 5,67 miljard dollar (4,2 miljard euro) winst gemaakt. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Ford, dat onlangs aankondigde dat het de fabriek in Genk gaat sluiten, doet het goed in de VS, maar boekt wel verliezen in Europa.
AP2010
Vooral dankzij het succes van pick-ups als deze F-150 boekt Ford forse winsten in de VS.

Vooral in eigen land presteert Ford uitstekend. De winst in de VS lag de voorbije maanden zelfs hoger dan verwacht. De goede resultaten zijn te danken aan het succes van de pick-ups uit de F-serie. Over het hele jaar boekte Ford in Noord-Amerika een brutowinst van 8,34 miljard dollar (6,2 miljard euro). Alle 45.000 Amerikaanse Ford-arbeiders ontvangen een deelname in de winst van gemiddeld 8.300 dollar (6.180 euro) per werknemer. Dat is een record.

In de VS kan Ford dus goede resultaten voorleggen -al lag de winst in 2011 nog iets hoger- in Europa heeft de autobouwer het moeilijk. De groep boekte er een jaarverlies van 1,75 miljard dollar (1,3 miljard euro). Globaal daalde de autoverkoop tot het laagste niveau in 19 jaar, de verkoop van Ford zakte met 13 procent. Voor 2013 gaat Ford uit van een verlies van zowat 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) in Europa. De economische toestand blijft onzeker op het continent, luidt het.

Ford kondigde in 2012 de sluiting aan van de fabriek in Genk (kleine foto) en van twee sites in Groot-Brittannië. Daarbij gingen 6.200 banen verloren. Ford zegt nu dat het de situatie op de voet blijft volgen en desnoods nog meer maatregelen zal nemen. Tegen midden 2015 wil de autobouwer opnieuw winst maken in Europa.