Geen Willem IV, en wat heeft Diest met koningin Beatrix?

Het aftreden van de Nederlandse koningin Beatrix gaat over de tongen en daarbij duiken heel wat relevante, en ook minder relevante maar leuke weetjes op. We zetten ze voor u op een rij.
AP2012
  • Willem-Alexander zal zich vanaf zijn inhuldiging tot Nederlands staatshoofd koning Willem-Alexander noemen. Velen hadden verwacht dat hij zichzelf Willem IV zou gaan noemen, maar dat is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) niet het geval. "Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is vanaf het moment van de abdicatie Koning Willem-Alexander. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is vanaf dat moment Koningin Máxima", aldus de RVD.
  • Koning Albert zal een privételefoontje doen naar koningin Beatrix om haar zijn sympathie te betuigen en haar opvolger geluk te wensen. De woordvoerder onderstreept dat het niet om een officiële reactie van het Paleis gaat, maar gewoon een vriendschappelijk gebaar in de privésfeer, "gezien de goede verstandhouding tussen beide vorstenhuizen".
  • De Britse krant The Guardian heeft op de voorpagina een grote foto van koningin Beatrix gezet (zie foto onderaan in dit bericht), met daarbij het bijschrift: "Queen abdicates. No, not that one" (koningin treedt af. Nee, niet die"). Een verwijzing naar de Britse koningin Elizabeth, die 60 jaar op de Britse troon zit.
  • "We hebben de toespraak waarin koningin Beatrix haar troonsafstand aankondigde met zeer veel belangstelling gevolgd. We voelen ons immers nauw verbonden met het Nederlandse koningshuis. Beatrix draagt overigens de adellijke titel Barones van Diest", aldus Jan Laureys (CD&V), burgemeester van de "Oranjestad" Diest. Tijdens een bijeenkomst van Oranjesteden enkele jaren terug in Breda had Laureys een ontmoeting met kroonprins Willem-Alexander. Diest dankt de titel van Oranjestad aan het feit dat het in 1499 in het bezit kwam van Engelbrecht II van Nassau en een van diens opvolgers de titel droeg van Prins van Oranje. Philips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje die de stad in 1572 veroverde, ligt begraven in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk. Diest bleef eigendom van het huis Oranje-Nassau tot in 1795 de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht.
  • Het Nederlandse postbedrijf PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan. Na de speciale zegel volgt een zogenoemde tussenzegel, en daarna pas een definitieve postzegel met de beeltenis van de nieuwe koning. "We hebben al voorbereidingen getroffen, maar de definitieve keuze wordt in overleg met het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst gemaakt".De speciale zegel wordt over enkele weken gelanceerd, de tussen- en definitieve zegel is na de troonswisseling "een kwestie van maanden".
  • Prinses Amalia wordt door de troonsbestijging van haar vader Willem-Alexander de "vermoedelijke" erfgename van de troon", zoals dat heet in Nederland. Bij ons is prins Filip de "kroonprins", maar in Nederland wordt een koning niet gekroond, alleen "ingehuldigd".
  • De Nederlandse prinsen Maurits en Bernhard verdwijnen op 30 april bij de troonsbestijging van hun neef koning Willem-Alexander uit de lijn van opvolging. Voor de opvolging komen immers alleen familieleden in aanmerking die tot in de derde graad verwant zijn aan de koning. Van Maurits naar Willem-Alexander zijn dan vier stappen: van de prins naar zijn moeder Margriet (1), naar oma Juliana (2), naar tante Beatrix (3) en dan naar neef Willem-Alexander (4). Samen met hun echtgenotes prinses Marilène en prinses Annette zijn de twee prinsen dan ook niet langer lid van het Koninklijk Huis, want dat lidmaatschap is beperkt tot de familie in de tweede graad.
  • Ongeveer 7,4 miljoen Nederlanders hebben gisteravond op televisie de toespraak van koningin Beatrix gevolgd. Beatrix kondigde aan dat ze troonsafstand doet. De publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 lokten tussen 19.00 uur en 19.07 uur in totaal 5,6 miljoen kijkers. De uitzending op de commerciële zender RTL was goed voor 1,8 miljoen kijkers. De boodschap van koningin Beatrix was goed voor een marktaandeel van net geen 90 procent in Nederland.