Laatste toeleverancier Ford Genk start volledig op

Bij toeleverancier Syncreon van Ford Genk is een akkoord bereikt over het volledig heropstarten van de productie. Bij de andere drie toeleveranciers was daarover eerder al een akkoord bereikt. De band bij Syncreon stond niet helemaal stil, maar er werd wel aan een lager tempo gewerkt.

De vakbonden wilden met het verlaagde werkritme de directie dwingen tot toegevingen over een sociaal plan. De bonden strijden voor een gelijkaardig sociaal plan als bij Ford Genk zou worden uitgewerkt, maar dat wilde de directie niet garanderen. Uiteindelijk heeft de directie daar toch aan moeten toegeven.

"Wij hebben de vier toeleveranciers gesproken en hebben nu vergelijkbare akkoorden dus iedereen heeft de zekerheid dat ze ingedekt zijn door deze regeling", zegt vakbondssecretaris Luc Prenen. "Nu ga ik ervan uit dat we naar een genormaliseerde situatie kunnen gaan waar de productie ook normaal kan opstarten en waarin wij eigenlijk de verdere gesprekken voor een sociaal plan in een rustig en normaal klimaat kunnen aanvatten."