Obama wil werk maken van immigratiepolitiek

Een dag nadat een Senaatscommissie in de Verenigde Staten met voorstellen gekomen is over een nieuwe immigratiepolitiek, heeft ook de Amerikaanse president Barack Obama daar op aangedrongen. Hij deed dat in een toespraak in Las Vegas.
AP2013

President Obama werd enthousiast onthaald in de Del Sol High School in Las Vegas, een stad waar een vijfde van de immigranten illegaal is. In de hele VS gaat het om 11 miljoen mensen. Na jaren van politiek getouwtrek is de tijd rijp om al die mensen een toekomst te bieden, zo zei hij.

Obama wil hen alleszins de kans geven om Amerikaan te worden. Hij noemde dat ook een economische noodzaak. De illegalen zouden eerst een verblijfs- en werkvergunning krijgen, nadat ze belastingen en een boete betaald hebben. Op langere termijn zouden ze dan Amerikaan kunnen worden.

Voor het eerst sinds lang lijken de Democraten en Republikeinen bereid om samen het probleem aan te pakken, zei Obama.

De president wil dat er in de volgende weken al zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat gestemd wordt over een nieuwe allesomvattende immigratiewetgeving.

Als dat niet gebeurt, dreigt de president ermee zelf met een pakket maatregelen te komen. Zo wil hij dan de druk op het Congres hoog houden.

AP2013