Rutte: "Geen sober feest met alleen limonade"

De troonswisseling moet een feest worden waar iedereen aan kan deelnemen, al wensen Beatrix en Willem-Alexander in deze moeilijke economische tijden uitdrukkelijk dat de kosten binnen de perken blijven. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd na een uitzonderlijke ministerraad.

Koningin Beatrix kondigde gisteravond aan dat ze afstand doet ten voordele van haar zoon, prins Willem-Alexander. De officiële machtsoverdracht vindt plaats in Amsterdam op 30 april, Koninginnedag.

Het Nederlandse kabinet werd op een uitzonderlijke ministerraad vanmorgen formeel ingelicht over de troonsafstand en trof meteen enkele praktische besluiten. De organisatie van de abdicatie van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander komt in handen van een speciale ministeriële commissie onder leiding van premier Mark Rutte.

Daarnaast komt er een Nationaal Comité Inhuldiging onder leiding van oud-minister Hans Wijers. Dat moet de initiatieven voor huldeblijken, feestelijkheden en dankbetuigingen coördineren. Los daarvan kunnen Oranjeverenigingen ook hun eigen activiteiten organiseren.

Rutte liet na de speciale ministerraad weten dat Beatrix en Willem-Alexander uitdrukkelijk vragen dat de troonswisseling "sober" en "binnen de grenzen van de huidige economische moeilijke tijden" gevierd wordt. "De kosten moeten binnen de grenzen blijven, dat is de wens van de koningin en de prins", aldus Rutte. Koningin Beatrix wil geen nationaal geschenk bij haar afscheid, ze vindt dat niet passend.

Maar dat betekent niet dat het "een sober feest wordt met alleen een glaasje ranja (limonadesiroop aangelengd met water, nvr)", aldus Rutte. "Soberheid en een groot feest, die twee gaan heel goed samen. De troonswisseling moet een prachtig feest worden waar alle Nederlanders in gezamenlijkheid aan kunnen deelnemen. Het kabinet ziet ernaar uit om van 30 april, samen met de Staten Generaal en de gemeente Amsterdam, een prachtige dag te maken."

Wanneer was Rutte op de hoogte?

Premier Rutte liet verstaan dat de kring die maandagmiddag wist van de troonswisseling heel klein was. Hij bracht vicepremier Lodewijk Asscher om 16 uur op de hoogte. Daarna volgden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de vicepresident van de Raad van State, de premiers van het Caraïbische deel van het koninkrijk en de burgemeester van Amsterdam. Op de vraag wanneer Rutte zelf van de abdicatie wist, wilde hij alleen kwijt: "Lang genoeg om ons goed te kunnen voorbereiden".