Spaanse toerist al 8 weken gestrand op luchthaven

8 weken, zo lang al verblijft de Spanjaard Rodrigo Ben-Azul op de Santiago luchthaven van Chili. De man was naar het Zuid-Amerikaanse land afgereisd om te bemiddelen bij een familieruzie, maar het gebrek aan financiële hulp steekt stokken in de wielen van een terugkeer naar Spanje.

Normaal had zijn familie in Spanje geld moeten overschrijven om Rodrigo te laten overvliegen, maar dat is in de voorbije twee maanden nog steeds niet gebeurd. Hierdoor is de Spanjaard genoodzaakt zijn dagen te vullen in de luchthaven van de Chileense hoofdstad.

Volgens medewerkers van de luchthaven houdt hij vast aan zijn dagelijkse routines. Zo verdient Rodrigo geld door de bagage van andere reizigers te dragen. Ook verzamelt hij muntstukken die achterblijven in de karretjes van het luchthavengebouw.

"Ik ben naar hier gekomen om een ruzie op te lossen tussen enkele familieleden, maar ik ben er niet in geslaagd", zegt Rodrigo aan de Chileense tv-zender Megavision. "Ik probeer terug te keren naar Spanje. Ik wacht op geld van mijn familie om mijn ticket naar huis te kunnen kopen."

In de Engelse en de Chileense pers worden vergelijkingen gemaakt met de film "The terminal". Die film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Iraanse vluchteling die uiteindelijk 18 jaar zou verblijven in de Franse luchthaven Charles de Gaulle.

Aan zijn tijd in de luchthaven kwam een eind toen Steven Spielberg de rechten van zijn verhaal kocht voor een slordige 250.000 euro. De Iraniër werd uiteindelijk in 2006 ondergebracht in een centrum voor daklozen in Frankrijk.

lees ook