Wateroverlast in delen van Vlaanderen

In Oost- en West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant is er op een aantal plaatsen hinder door het smeltwater en de hevige regen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is het ergste al voorbij maar blijft waakzaamheid geboden voor de Grote en Kleine Molenbeek en in de Brugse Polders.
Ook in de buurt van Avelgem staan velden en wegen blank.

De treinen tussen Gent en Brussel rijden met vertraging, omdat de sporen in Erpe-Mere onder water dreigen te komen. De treinen naar Gent worden omgeleid; de treinen naar Brussel mogen doorrijden, maar kunnen ter hoogte van Erpe-Mere niet sneller dan 20 km per uur rijden.

In Brakel werden een vijftal straten afgesloten, in Zwalm is de brandweer ingezet tegen modderstromen. In Herne bij Geraardsbergen zijn een aantal straten onder water gelopen.

De zwaarst getroffen gemeentes in het westen van de provincie lijken Deinze, Aalter en Zomergem te zijn. In Deinze is het gemeentelijk rampenplan van kracht en staat vooral in de Nachtegaalstraat het water gevaarlijk hoog.

In Zulte zijn er overstromingen in de Meersstraat en de Vijveweg.

In Aalter zouden er onder andere problemen zijn rond de Steenweg op Deinze, waar de grachten dreigen te overstromen.

In Zomergem staan de Spinhoutstraat en de Gentweg grotendeels blank.

Roeselaere en Kortrijk

Ook in West-Vlaanderen zijn een aantal beken overgelopen, staan er straten blank en liepen hier en daar kelders onder. Dat is het geval in de regio rond Roeselare en ten zuiden van Kortrijk.

Zo heeft de brandweer in Zwevegem, in de buurt van Kortrijk, al de hele namiddag pompen ingezet om te vermijden dat het water huizen inloopt. 

In Herne in Vlaams-Brabant zijn op twee plaatsen in totaal een vijftal straten onder water gelopen, zonder dat er huizen bedreigd zijn. In het centrum van Herne is de wateroverlast het gevolg van het buiten haar oevers treden van de rivier de Marke. In de deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle konden de beken hun water niet meer kwijt in de Marke.

Morgen minder neerslag

Voor morgen wordt er minder neerslag voorspeld dan vandaag, zegt de VMM, maar er zijn waterlopen die trager reageren, waarvan het waterpeil morgen zal stijgen door de neerslag die vandaag gevallen is.

Het gaat dan om de Kleine en Grote Molenbeek, die langs Londerzeel loopt, en ook in de Brugse polders kunnen de waterpeilen sterk stijgen. Volgens de VMM zal er echter nergens een kritieke fase bereikt worden. Er worden dus geen huizen bedreigd.