Wateroverlast in Oost-Vlaanderen

Vooral in Oost Vlaanderen is er op een aantal plaatsen hinder door het smeltwater en de hevige regen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is er een verhoogde waakzaamheid voor de Zwalmbeek en het Denderbekken.

In Brakel zijn een vijftal straten afgesloten, in Zwalm is de brandweer ingezet tegen modderstromen. In Herne bij Geraardsbergen zijn een aantal straten onder water gelopen.

De zwaarst getroffen gemeentes in het westen van de provincie lijken Deinze, Aalter en Zomergem te zijn. In Deinze staat vooral in de Nachtegaalstraat het water gevaarlijk hoog.

In Zulte zijn er overstromingen in de Meersstraat en de Vijveweg.

In Aalter zouden er onder andere problemen zijn rond de Steenweg op Deinze, waar de grachten dreigen te overstromen.  Ook in Aalter worden zandzakjes verdeeld.

In Zomergem staan de Spinhoutsraat en de Gentweg grotendeels blank.

Nergens kritiek

Voor morgen wordt er minder neerslag voorspeld dan vandaag, zegt de VMM, maar er zijn waterlopen die trager reageren, waarvan het waterpeil morgen zal stijgen door de neerslag die vandaag gevallen is.

Het gaat dan onder meer om de grote Molenbeek, die langs Londerzeel loopt, en ook in de Brugse polders kunnen de waterpeilen sterk stijgen. Volgens de VMM zal er echter nergens een kritieke fase bereikt worden. Er worden dus geen huizen bedreigd.